Trump: kerken mogen politieke uitspraken doen

Amerikaanse president beloont zijn christelijke kiezers

in Christelijk Nieuws

Nadat president Donald Trump eerder deze week de Amerikaanse conservatieve christenen al blij maakte met de benoeming van een anti-abortus rechter in het hooggerechtshof, maakt hij vandaag bekend dat hij kerken de volledige vrijheid wil geven om zich politiek uit te spreken, zonder dat zij daardoor hun belastingvrijstelling kwijtraken.

President Trump zei dat zijn regering de Johnson Amendment "compleet zal vernietigen". In deze wet is geregeld dat kerken zich niet over de politiek mogen uitspreken of politieke activiteiten mogen ontplooien. Als ze dat toch doen, verliezen ze hun belastingvrije-status. Dat betekent dat kerken geen stem-advies mogen geven of een politieke voorkeur laten merken. Veel kerkleiders durven zich door deze regel helemaal niet over politiek uit te spreken.
Al tijdens de campagne beloofde Donald Trump deze wet uit 1954 aan te pakken. Het Amerikaanse Congres moet dit voorstel van Trump nog wel goedkeuren. 

Gebedsontbijt
Donald Trump deed deze uitspraak tijdens het 'National Prayer Breakfast' (Nationaal gebedsontbijt) waar hij eerder vandaag aanwezig was. Zijn aanwezigheid is overigens niet bijzonder: alle presidenten sinds de Tweede Wereldoorlog hebben dit gebedsontbijt bezocht.
Trump zei ook dat "religieuze vertegenwoordigers vrijuit moeten kunnen spreken zonder angst voor vergelding". Tot ironie van zijn tegenstanders maakt Trump zich zorgen over de vrijheid van godsdienst: "Godsdienstvrijheid is een heilig recht, maar het wordt ernstig bedreigd." Trump besteedde veel tijd aan het verdedigen van zijn maatregelen tegen moslim-immigratie. "Terrorisme is een fundamentele bedreiging van de godsdienstvrijheid. Dat moet gestopt worden en dat gaan we doen." Trump erkent dat niet alleen christenen, maar ook ook 'vredelievende moslims' het slachtoffer zijn van de radicale islam.

Spiritueel succes
Tijdens zijn speech ging Trump ook in op de invloed van geloof op zijn eigen leven. Zo vertelde hij dat zijn moeder hem als kind voorlas uit de Bijbel waarop hij de eed aflegde bij de inauguratie. De president ging nog dieper op de rol van het geloof in: "Amerika is een land van gelovigen. De kwaliteit van ons land wordt niet bepaald door ons materieel succes, maar door ons spiritueel succes. En dat zeg ik jullie als iemand die materieel erg succesvol was." Waarna hij opmerkte dat veel rijke mensen "erg ellendige, ongelukkige mensen" zijn.

Gebeds-grap
Het is nog maar de vraag of de toehoorders ook de slechte gebeds-grap van Donald Trump kunnen waarderen tijdens het ontbijt. Trump sneerde naar criticaster Arnold Schwarzenegger omdat die slecht staat in de peilingen: "Ik wil graag bidden voor Arnold, vanwege deze peilingen."

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons