Trump benoemt conservatieve rechter

Veel Amerikaanse christenen blij met Neil Gorsuch

in Christelijk Nieuws

President Donald Trump heeft dinsdag (lokale tijd) Neil Gorsuch genomineerd voor de vacante rechterspost in het Amerikaanse hooggerechtshof. De benoeming moet nog worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat.

In de verkiezingscampagne had Donald Trump al beloofd om conservatieve rechters te benoemen in het Hooggerechtshof. Dat was voor veel behoudende christenen een belangrijke reden om op hem te stemmen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof is vaak doorslaggevend hoe de grondwet wordt geïnterpreteerd in ethische kwesties zoals abortus, euthanasie, homohuwelijk, doodstraf en godsdienstvrijheid.

Abortus
Hoewel de relatief jonge 49-jarige Gorsuch in zijn professionele loopbaan nog niet met abortuszaken te maken heeft gehad, is hij geliefd in conservatieve en behoudend christelijke kringen. Zowel voor- als tegenstanders van abortus nemen aan dat hij tegen is. Dat zou onder meer blijken uit zijn boek The Future of Assisted Suicide and Euthanasia (De toekomst van hulp bij zelfdoding en euthanasie). Daarin schrijft hij volgens de Washington Post: "Al het menselijk leven is intrinsiek waardevol en het opzettelijk beëindigen van menselijk leven door een ander individu is altijd verkeerd."
Hij is tot grote vreugde van Trump en veel rechtse Amerikanen ook een jurist die zich keert tegen federale bureaucratie. Gorsuch werkt momenteel als federaal rechter voor het Hof van Beroep in Denver. Hij is de jongste kandidaat voor een plek in het hooggerechtshof sinds 1991, toen de 43-jarige Clarence Thomas werd aangewezen door toenmalig president George H.W. Bush.

Blokkeren
Democratische senatoren gaan naar verwachting niet zonder slag of stoot akkoord met de benoeming van Gorsuch, die voor het leven zou worden aangesteld. Hij zou daardoor lange tijd invloed kunnen uitoefenen in het hof, dat vaak beslist over gevoelige kwesties als abortus en de doodstraf. Democraten zijn nog steeds woest dat de Republikeinen vorig jaar weigerden de door Obama voorgedragen kandidaat-opperrechter te horen. Ze blokkeerden hoorzittingen omdat ze vonden dat de aanstelling een zaak was voor de opvolger van de toenmalige president. Het is echter zeer de vraag of de oppositiepartij de benoeming van Gorsuch kan blokkeren. De Republikeinen hebben in de senaat 52 van de honderd zetels in handen.

De vacature in het Hooggerechtshof is er al een jaar: sinds het overlijden van rechter Antonin Scalia vorig jaar februari telt het hof nog maar acht leden. De voorganger van Trump, president Barack Obama, deed eerder een vergeefse poging een eigen kandidaat op de invloedrijke post te krijgen.

Foto's: ANP
Bronnen: ANP/Time Magazine/Washington Post

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons