Trouwen op je (bijna) 80e – met je schoonzus

"Ik vond het in het begin wel een beetje vreemd"

in Geloven

Arriën Heetebrij trouwde in 2012 met Jelly, de zus van zijn in 2010 overleden vrouw. De bruid was al 27 jaar weduwe. Op de dag van hun tweede huwelijk kenden ze elkaar al zo’n 65 jaar, waarvan veruit de langste periode als zwager en schoonzus.

Arriën: “Mijn eerste vrouw is overleden op 27 mei 2010. Jelly en ik zijn ruim twee jaar daarna getrouwd. We kenden elkaar al heel goed en konden onderling altijd goed overweg. Zelf had ik zes kinderen, en Jelly drie.”
Jelly: “Samen negen dus, plus aanhang: we hebben 26 kleinkinderen.”

Arriën: “En inmiddels vijf achterkleinkinderen.”

Jelly: “Onze verkeringstijd was kort. ‘Zo lang hebben we niet meer,’ zeiden we tegen elkaar, ‘dus laten we maar opschieten en trouwen vóór we 80 zijn.’ Ik vond het in het begin wel een beetje vreemd. Het idee. Hij was altijd mijn zwager. Wat haalt-ie in z’n hoofd, dacht ik.”

Arriën: “Het initiatief lag bij mij, ja.”

Jelly: “Ik was al 27 jaar alleen, en heel zelfstandig. Dus ik moest er wel even over nadenken. Het antwoord groeide richting ja. Hij is lief, aardig en attent. Wij waren altijd zwager en schoonzus, nu zijn we man en vrouw en leren we elkaar dus ook in een andere relatie kennen.”

Arriën: “Je wist wel een beetje – nee, meer dan een beetje – wat je aan elkaar had en wat je van elkaar mocht verwachten. We hebben elkaar wat dat betreft nooit teleurgesteld. Toch?”

Jelly, lachend: “Nee hoor! Hoe de kinderen en kleinkinderen het vonden dat we trouwden? In eerste 
instantie waren ze helemaal beduusd. Maar goed, zij kenden elkaar natuurlijk ook allemaal – dat scheelde.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)


Arriën: 
“We zijn net verhuisd, binnen Apeldoorn. Een goede stap. We hadden een groot huis, met een tuin van veertienhonderd vierkante meter. Daar heb ik 43 jaar gewoond. Je moet dan wel afstand nemen van een plek vol herinneringen. Nu wonen we in een mooi en royaal appartement. We kijken uit op de Grote Kerk: prachtig.”
Jelly: “Bij het vorige huis had ik toch steeds het gevoel: ik woon erbij in. Toen we trouwden, hebben we al gezegd dat we er niet zouden blijven. Dit nieuwe appartement bevalt ons heel goed. Ook omdat we het samen hebben ingericht.”


Arriën: “We hebben geen speciale trouwdienst gehad. Maar ik geloof absoluut, zoals in het klassieke huwelijksformulier staat, dat God ons heeft samengebracht.” 
Jelly: “Dat geloof ik ook. Ik was dertig jaar getrouwd, daarna 27 jaar alleen. Nooit gedacht dat ik nog eens iemand zou tegenkomen. En toch is het zo geleid dat we nu samen weer een fijne tijd hebben.”

Arriën: “Dat vieren we elke dag.”

Naam: Arriën (84) en Jelly (84) Heetebrij
Trouwdatum: 16 juni 2012
Verkeringstijd: Ongeveer negen maanden
Trouwtekst: Geen. Jelly en Arriën wilden geen tweede trouwdienst, maar hebben alleen voorbede gevraagd in een ‘gewone’ zondagse eredienst (waarna iedereen hen kon feliciteren).
Woonplaats: Apeldoorn 

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons