Stormloop op debat Arjen Lubach en Gert-Jan Segers

Debat 'Geloven? Doe maar thuis' in stijf uitverkochte Pieterskerk

in Geloven

Moet geloof achter de voordeur blijven? TV-presentator en cabaretier Arjen Lubach vindt van wel. Wat hem betreft hoort geloof in een achterhaald sprookje niet thuis in het publieke domein, zoals op scholen of in andere overheidsinstellingen. ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers gaat hierover met hem in debat in een bomvolle Pieterskerk in Leiden.

Arjen Lubach heeft zich al vaker uitgesproken over dit thema, waarbij hij zijn verbazing over het feit dat weldenkende mensen in een God kunnen geloven, niet onder stoelen of banken stak. Zo riep hij tijdens het programma Adieu God? tegenover interviewer Tijs van den Brink al eens uit: "Jij gelooft in geesten, en je interviewt ook de minister-president?!" Gert-Jan Segers en Arjen Lubach debatteerden ook al eens eerder samen in een vlog van Lubach (die niet meer online staat). 
Vorige week nog zei minister-president Rutte voor de EO-microfoon dat je geloof niet thuis kúnt laten: "Je kunt niet één aspect van je identiteit thuislaten."

Geen opnames
Er komt helaas géén integraal audio of video verslag van het debat, zoals eerder was aangekondigd. De EO had met de organisatie afgesproken om audio-opnames te maken, zodat het debat op deze site achteraf beluisterd kon worden. Lubach geeft daarvoor geen toestemming. Zijn management laat weten dat dit een "besloten optreden is; daar staan wij nooit audio en videoopnames toe". De audio-podcast was zelfs al aangekondigd in Visie, maar zonder de toestemming van Arjen Lubach is dat natuurlijk niet mogelijk.

Teleurstelling
Volgens het management van Lubach is het "uit de hand gelopen". Toen Lubach toezegde was het beeld dat het ging om een kleinschalig debat bij een studentenvereniging. Mede door de populariteit van Lubach en de actualiteit van de verkiezingscampagne voor Segers is de belangstelling echter enorm. Veritas heeft het debat al verhuisd naar de Pieterskerk, zodat er meer mensen bij kunnen zijn. Gezien het aantal aanmeldingen op Facebook had het debat wel drie keer uitverkocht kunnen worden. Dat er nu geen livestream en complete podcast komt leidt tot grote teleurstelling bij de mensen die naast de kaarten grepen, zo is te lezen op de Facebook-pagina van het evenement.

Wél verslag op de radio
Er komt wel een (geschreven) verslag van het debat op EO.nl/geloven. Redacteur KlaasJan Baas zal het debat bezoeken en dinsdagmiddag om half drie ook in het Radio 5-programma Open Huis verslag doen. Van Lubach heeft hij toestemming om daar ook een paar fragmenten uit het debat te laten horen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons