'Sexting? Je zet jezelf naakt op het toneel'

Els van Dijk over de gevaarlijke 'hype' onder jongeren

in Geloven

“Belachelijk: ‘deskundige’ vindt sexting horen bij normale seksuele ontwikkeling,” twitterde EH-directeur Els van Dijk naar aanleiding van het nieuws over sexting onder jongeren. “Seksualiteit is vooral bedoeld om aan een ander te geven, niet om ermee te showen.”

Sexting is het verzenden en ontvangen van seksueel getinte beelden of tekstberichten via bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram of Twitter. Het onderwerp kwam deze week in het nieuws vanwege twee online-onderzoeken onder jongeren en ouders naar sexting. Daaruit bleek onder meer dat vooral Snapchat populair is als medium, omdat foto’s bij deze app niet worden opgeslagen. Een kwart van de jongeren heeft weleens pikante foto’s ontvangen.

Grote schaamte
Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding bij Bureau Jeugd & Media en betrokken bij het onderzoeksrapport, waarschuwde vervolgens in de Volkskrant voor de grote gevolgen die het doorsturen van een foto kan hebben. “Als iemand de foto deelt in een Whatsapp-groep, stijgt het aantal ontvangers razendsnel,” aldus Pardoen. “Ook als het gezicht niet in beeld is, kan dit leiden tot grote schade. Alleen al het gerucht in eigen kring dat het om jou gaat, is genoeg reden voor grote schaamte onder jongeren.”

'Ik begrijp heel goed dat het voor jongeren een spannend thema is'

Spannend thema
In de NRC zei Pardoen verder dat sexting “hoort bij een normale seksuele ontwikkeling”. Dat laatste noemde Van Dijk in haar tweet “belachelijk”. Seksualiteit is iets geweldigs en prachtigs, zegt de EH-directeur, en ze begrijpt daarom heel goed dat het voor jongeren een spannend thema is. “Vroeger kocht je seksblaadjes om te ontdekken hoe een man of vrouw er uitzag, nu gebeurt dat grootschalig op internet. Maar dat is nog iets anders dan jezelf naakt op het toneel zetten. Want dat is wat je doet als je naaktfoto’s van jezelf maakt of laat maken en die vervolgens verspreidt. Seksualiteit is vooral iets om aan een ander te geven, niet om ermee te showen.”

Niet veroordelend
Ook de mening van Pardoen dat jongeren juist door de krampachtige houding van volwassenen rond dit onderwerp bijna geen hulp meer durven vragen, deelt Van Dijk niet. “Wij zijn er hier op school heel erg open over – we hebben al jaren ieder schoolseizoen een speciale week waarin we alles over seksualiteit met studenten bespreken – en die openhartigheid vinden zij heel plezierig. In deze verwarrende wereld hebben jongeren behoefte aan kaders. Niet vanuit de veroordeling, maar vanuit de uitnodiging om het goede te doen.”

Geen eenduidige cijfers
Van de ondervraagde jongeren zegt een minderheid (ruim zes procent, een op de vijftien) wel eens seksueel getinte foto’s van zichzelf gemaakt en verstuurd te hebben (sexting) – meisjes iets vaker dan jongens. Meer dan negentig procent denkt dat niemand of bijna niemand van hun leeftijdsgenoten aan sexting doet. Verreweg de meeste jongeren vinden sexting “niet normaal”.
Van Dijk is voorzichtig met cijfers, want: “Ze zijn niet eenduidig. De een zegt: ‘Het gebeurt op grote schaal,’ en volgens de ander valt het wel mee. Ik werd een paar jaar geleden al op een gereformeerde school voor voortgezet onderwijs uitgenodigd om een lezing te houden, waarbij ze mij expliciet vroegen het ook over sexting te hebben. Want daar hadden ze last van op school. Dus het is echt aanwezig.”

De online-onderzoeken werden uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam onder ruim 1.200 jongeren tussen de 12 en 17 jaar, en door het internetpanel ‘Panelwizard’ onder ruim 1.000 ouders en 1.000 jongeren.

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: Twitter

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons