Seks moet je zelf leren

S(n)eks: gratis boekje van BEAM en EVA

in Geloven

Er wordt waarschijnlijk nergens zoveel over gelachen, om gehuild en over gelogen als over seks. Seks maakt veel
 los en roept vragen op. Bij jongeren die volop aan het ontwikkelen en ontdekken zijn. Maar ook bij ouders die zich afvragen: welke keuzes maak ik zelf en wat wil ik mijn kind hierin meegeven? En ook: hoe doe ik dat? Met het boekje S(n)eks willen de schrijvers een handreiking geven om het gesprek met jongeren te voeren en gaande te houden.

In S(n)eks komen een gezondheidswetenschapper (Arjet Borger), een socioloog (Wim Dekker) en een jongerenexpert (Eline Hoogenboom) aan het woord. Met S(n)eks willen de schrijvers een handreiking geven om zelf het gesprek te voeren en gaande te houden. Het is geen boekje met kant- en klare antwoorden, maar wel waardevolle input vanuit verschillende invalshoeken. De makers hebben gesproken met jongeren, ouders en professionals. 

Eindredacteur Minella van Bergeijk: "Je leert je kind fietsen, je leert je kind eten, maar je leert je kind nooit seks hebben. Voetjes op de trapper, kracht in je benen,
 de eerste keer (met zijwielen) wordt flink aangemoedigd. Maar seks moet je zelf leren. Over seks praten we als: een fiets heeft een trapper, een rem en spaken, maar we zeggen nooit ‘hoera!’ bij het echte fietsen of beschrijven het plezier er niet van. We waarschuwen vooral dat je niet door rood mag, en dat je veilig moet fietsen."

Wim Dekker, socioloog: "Seks is al lang niet meer iets persoonlijks. Het komt vanuit alle hoeken van de samenleving op ons af. Onontkoombaar. Het is juist de kunst om je niet te laten leiden door die cultuur maar je eigen, persoonlijke en gemeenschappelijke seksualiteit te ontwikkelen. Ik vond het leuk om juist door die bla bla-verhalen over seks in onze cultuur heen te prikken."

Ook Eline Hoogenboom, jongerenexpert, heeft meegewerkt aan het boekje. Eline: "Het is een boekje over seks dat op ouders is gericht. Maar er is ook bewust aan de jongeren gedacht. Ik vind het sterk dat er ervaringsverhalen van zowel jongeren als ouders in S(n)eks staan. Wat mij betreft is dit echt een boekje dat aanzet tot gesprek. Ik hoop ik dat ouders en tieners dit gebruiken om eerlijk naar elkaar te zijn. En dat ouders hun angst om te praten over seks een beetje opzij zetten. Niet alleen maar richten op 'het niet doen'. Dat doet namelijk tekort aan seks en de tieners. Tieners zijn goed in staat om goede keuzes te maken op dit gebied als ze een goede en hechte relatie met hun ouders hebben én er veel openheid over dit onderwerp is."

Minella: "Seks en alles wat erbij komt vind ik de meest klassieke vorm van een mysterie, zoals 
er vaker in de Bijbel ‘geheimenissen’ zijn. Ik vind het bijzonder dat God de bedenker is van dit mysterie en Hij het heeft doordacht. Het is persoonlijk en kwetsbaar. Tijdgeest, lichamelijke behoefte, emoties en wat je gelooft heeft daar allemaal invloed op. Niet alles is te beredeneren of uit te leggen, zoals bij fietsen. Erover in gesprek gaan met jongeren ontrafelt iets van het mysterie."

Inmiddels is het boekje helaas uitverkocht

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons