Sammy heeft een zeldzame ziekte en blijft lachen

‘Het geloof is heel belangrijk voor mij.’

in Geloven

Wereldwijd lijden er 100 mensen aan de verouderingsziekte Progeria. De Italiaanse Sammy Basso is een van hen. Ondanks zijn beperkingen is hij erg ondernemend. Hij is niet alleen blij met zijn familie en vrienden, maar ook met zijn geloof in Jezus.

Sammy werd op 1 december 1995 geboren. Bij zijn geboorte waren er nog geen tekenen die erop wezen dat hij de verouderingsziekte Progeria had. Dat werd pas in de jaren daarna duidelijk. Pas na zijn tweede verjaardag werd er gericht onderzoek gedaan naar zijn lichamelijke afwijking. Dit leidde uiteindelijk tot de vaststelling dat hij Progeria had. Deze ziekte komt maar bij 1 op de 8 miljoen mensen voor.

Ondernemend
Hoewel de ziekte hem de nodige belemmeringen geeft, heeft Sammy Natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Padua. Hier studeerde hij ook af. Na het afronden van zijn studie ging hij naar de Verenigde Staten om via  Route 66 van Chigago naar Los Angeles te reizen. Over deze reis schreef hij het boek “Il Viaggio di Sammy”, het dagboek van Sammy. Ook is er van deze reis een documentaire gemaakt, die door National Geographic werd uitgezonden.

Levenshouding
Sammy heeft een heel positieve levensinstelling: “Ik houd van het leven, want het is mijn leven. Ik heb vrienden, familieleden en familie. Dat is het belangrijkste. Progeria is een klein deel van mijn leven, omdat het alleen mijn lichaam beïnvloedt.” Hij heeft veel plezier in het leven. Zijn lach en glimlach zijn aanstekelijk.

Over de plaats van het geloof in zijn leven is hij ook duidelijk: “Geloof is echt belangrijk in mijn leven. God is God en hij is niet te beschrijven. Ik geloof met heel mijn hart in de boodschap van Jezus.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons