Resultaten uit het verleden...

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Als het om politiek gaat, ben ik niet
 zo snel cynisch. Doordat ik door mijn werk veel politici ontmoet, heb ik bij de meesten wel het gevoel dat ze het goed bedoelen.

Als op verjaardagsfeestjes mensen beginnen over ‘al die zakkenvullers in Den Haag’, heb ik altijd de neiging politici te verdedigen. ‘Ze werken hard, ze doen hun best, de realiteit is weerbarstig,’ dat soort teksten sla ik dan uit.

Ik schrok dan ook toen ik mezelf vo
rige week betrapte op cynisme. De VVD kondigde op de voorpagina van het Algemeen Dagblad (steeds vaker de krant die primeurs van de VVD krijgt) aan dat er de komende jaren twee miljard euro extra naar verpleeghuiszorg moet. Dan ben je zes jaar aan de macht, dan heb je jarenlang bezuinigd op de zorg, heb je zelfs jarenlang de minister voor Volksgezondheid mogen leveren en dan zeg je vijf weken voor de verkiezingen ineens: ‘doe maar twee miljard extra!’

Ik merk dat het me niet lukt het voorstel serieus te nemen. Dit is dezelfde VVD die bij de vorige verkiezingen duizend euro aan iedereen beloofde, die beloofde dat de hypotheekrenteaftrek in stand zou blijven, die zei dat er geen cent meer naar Griekenland zou gaan. Allemaal voornemens die geen stand hielden en waar Rutte vorig jaar ‘sorry’ voor zei. 
De VVD heeft daar wel van geleerd, want wat stond er nog meer in het AD-artikel? ‘Het is geen belofte,’ aldus Mark Rutte, ‘want het hangt af van de formatie en wat nodig is. Het is wel onze inzet.’

Is dit briljant? Of is het volksverlakkerij? Geen verkiezingsbeloftes, maar beleidsintenties. Een belofte kun je breken, bij een intentie kun je zeggen: ‘Ik heb het geprobeerd, het is me niet gelukt.’ Rationeel klopt het. Maar je moet wel heel veel sympathie voor de premier of zijn partij hebben wil je nu echt denken dat de VVD fors gaat investeren in de verpleeghuiszorg na de verkiezingen.

Natuurlijk kunnen we niet uitsluiten dat het de VVD menens is op dit punt. Maar zeker weten doen we het absoluut niet. Daarom betrap ik me er steeds vaker op dat ik bij politieke beloftes even terugkijk: wat zei deze partij in het verleden over dit onderwerp? En is deze belofte, eh, sorry, intentie, daarmee in strijd of klopt het wel? Als het klopt, geloof ik het. En anders niet. Sorry. 

Tijs van den Brink.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons