"Protestanten lachen anders dan katholieken"

Katholiek lacht met de buik, protestant met het hoofd

in Christelijk Nieuws

Christenen uit de verschillende tradities lachen op een andere manier. En dat verschil tussen katholieken en protestanten is ook te horen. Het is de conclusie van een 63-jarige Duitse acteur na een leven waarin hij op de planken het theaterpubliek aan het lachen heeft gekregen.

De Beierse Michael Lerchenberg, acteur en regisseur van Luisenburg Festival, beweert zelfs dat hij de katholieke en de protestantse lach op het gehoor kan herkennen: een katholiek lacht met de buik en de protestant met het hoofd. Terwijl de katholieke mens simpelweg van kunst en cultuur geniet, zoekt de protestant steeds naar een diepere zin. Lerchenberg noemt dat: "quasi-intellectueel profijt".

De acteur - die bij het grote publiek in Duitsland bekend is van TV-series en typetjes van politici - heeft het lach-onderscheid echter vooral ervaren in het theater.

Lerchenberg genoot een katholieke opvoeding. Hij heeft de kerk inmiddels verlaten, maar noemt zich nog wel een 'gelovig mens'. Volgens de website Katholisch.de waardeert hij nog steeds het 'sensuele' Beierse katholicisme, dat niet vergelijkbaar is met die in het midden en noorden van Duitsland. Niet voor niets is de barok zo tot bloei gekomen in de Beierse kerken en kloosters.

Foto: de protestante koning Willem-Alexander en zijn katholieke vrouw koningin Maxima, gisteren tijdens een bezoek aan de Wartburg in Eisenach, Thüringen. Ter gelegenheid van 500 jaar reformatie bezoekt het koninklijk paar de Wartburg, waar Maarten Luther het nieuwe testament in het Duits vertaalde. (EPA/Felipe Trueba)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons