'Over 5 jaar geen christenen meer in Irak"

Vertrouwen onder christenen is weg

in Christelijk Nieuws

Veel Irakese christenen willen niet meer terug naar hun vaderland. Dat zegt aartsbisschop Thimothaeus Mussa al-Schamani in BILD-Zeitung. Zijn aartsbisdom Bartilla en Mar Mattai ligt bij de Noord-Irakese stad Mosul.

Om het westelijk deel van de stad wordt hard gevochten om de laatste verdedigers van IS te verdrijven. De islamitische jihadisten veroverden Mosul en omstreken in 2014 zonder al te veel verzet te ondervinden.

Vertrouwen is weg
Ook al komt de totale verdrijving van IS met de dag dichterbij, gelooft Al-Schamani niet dat er over vijf jaar nog christenen zijn in dit deel van Irak. “De jongeren willen allemaal weg, deze ontwikkeling is niet meer tegen te houden”, aldus de aartsbisschop. Het vertrouwen onder de christenen is weg en zij worden niet alleen door IS in hun bestaan bedreigd.

Invloed IS blijft groot
Hetzelfde zegt de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Baschar Warda van Erbil. “De mensen zijn bang om naar hun dorpen terug te keren”, aldus mgr. Warda. Hij wijst naar het corrupte regime in Bagdad. En IS lijkt wel op de vlucht te zijn, maar onder de oppervlakte zouden de jihadisten nog veel invloed hebben.

Hoop
Eind januari reisde EO-manager Tineke van der Velde-Zijlstra met Open Doors naar Noord-Irak. Daar bezocht ze vluchtelingenkampen, kinderdagverblijven en traumacentra. Ze sprak allerlei christenen, onder wie voorgangers en hulpverleners. Tineke: "Het meest indrukwekkend vond ik dat deze christenen in feite geen enkele hoop meer hebben. Wij spreken vaak over geloof, hoop en liefde, en we benadrukken dat we een God van hoop hebben. Nou, ik zag echt wel dat ze in Irak gelovig zijn. Maar waar is hun hoop?" 

Extremisme toegenomen
Volgens de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Mosul, Nicodemus David Scharaf, is de situatie er alleen maar slechter op geworden. “De extremistische praat onder de islamitische broeders is niet alleen gebleven, maar is sterker geworden.” Dat geldt evenzeer voor de soennieten als de sjiieten. Die hebben de afgelopen drie jaar, terwijl hun christelijke buren voor IS moesten vluchten, geen enkel teken van solidariteit getoond. 

Bron: Katholiek Nieuwsblad

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons