Moslims, nu hebben we júllie hulp nodig

Wat gematigde moslims kunnen doen tegen christenvervolging

in Christelijk Nieuws

Het artikel 'De Islam kent geen genade' kreeg stevige reacties. Tom Mikkers krijgt ze over zich heen als hij het artikel via sociale media deelt. Want: 'je mag niet alle moslims over één kam scheren'. Tom gaat niet mee in dit 'zoetgevooisde frame'. Niet alleen radicale, maar ook gematigde moslims kunnen iets doen in de strijd tegen geloofsvervolging. Daarom doet hij een concrete oproep aan 'vredelievende' moslims: spreek je uit tegen christenvervolging!

Een paar jaar geleden was ik bij een bijeenkomst van de Raad van Kerken waar de Syrische bisschop in tranen vertelde over de kerk daar. Ik voelde schroom om iets te zeggen. Want voor je het weet zeg je iets onaardigs over mensen daar, wat geplakt wordt op mensen hier. Dus zei ik maar niks en keek zo lief mogelijk naar de bisschop. En weg was het nare gevoel. Tot ik vorige week mijn collega Tineke sprak die naar Irak is geweest en vervolgde christenen heeft gesproken die kerk, huis en haard kwijt zijn.

Islambashen
Online geeft Tineke blijk van haar verlegenheid met de felle veroordeling door slachtoffers van moslims:

“Kijk naar ons, léér van onze geschiedenis en van onze situatie. Onze geschiedenis leert dat er in de islam geen ruimte is voor andersdenkenden.’ Een Nederlandse vrouw, die al jarenlang in Irak werkt, zei: ‘De islam kent geen genade.’ En je voelt dat dit waar is voor deze christenen. En dan kom je terug in Nederland, en dan lees je over de ‘muslim ban’ in de Verenigde Staten en hoe wij daar tegen te loop gaan. Dan voel ik vooral verlegenheid bij mezelf: ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden.” 

> Lees het hele verhaal van Tineke

Ik waagde het erop om het verhaal van mijn collega te delen op Twitter. Maar er was geen ontzetting over de slachtoffers, geen bewogenheid over het onrecht. 'De Islam kent geen genade’, hoe durfde ik dat na te zeggen? en ‘zo help je Trump’. Voor ik het wist was ik gevangen in een dogmatisch web dat driftig om mij heen was gesponnen. Islambashen, nepjournalistiek en meehuilen met de wolven. Daar kon ik het mee doen.  

Waarheidsclaim
Ik had moeten zeggen: radicale moslims vervolgen, andere moslims doen dat niet. Nu is het eerste beslist waar maar bij het tweede deel van dit zoetgevooisde frame gaat het mis. Want geloofsvervolging komt meestal niet uit de lucht vallen. Het begint vaak met een genadeloze waarheidsclaim. Daarop volgt een subtiel spel van gelovigen en overheden die godsdienstkritiek en geloofsafval uiterst streng sanctioneren. Bij radicale gelovigen is deze explosieve mix een dodelijk mengsel geworden. Toch ontslaat dit andere gelovigen (met of zonder God) niet om bij zichzelf te rade gaan. Waar sluit je zelf anderen uit? En hoe?

Hulp
Toen Wilders ‘minder, minder, minder’ riep in 2014 heb ik mij uitgesproken tegen moslimhaat. Vorige week vormden christenen met elkaar een menselijke keten om de moskee om het geloof van moslims hier te beschermen (zie ook de foto boven dit artikel). Ik wil Islamofobie hier niet uitvlakken. Maar mijn beste vriendschappen houden stand als ik niet alleen geef maar ook ontvang.

Dit keer heb ik de hulp van moslims nodig. Jullie spreken de taal beter dan ik. Willen jullie aan je broeders en zusters in landen waar moslims in de meerderheid zijn, vragen om joden, christenen en degenen die niet in God geloven of de Islam verlaten, te beschermen alsof het om je eigen geloof gaat?  Dat heeft de vrede namelijk nodig. Soms is lief kijken niet genoeg.

Tekst: Tom Mikkers (programmamaker representatie Protestantisme bij de EO)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons