“Mijn zoontje gaat naar moslim-kinderclub"

"Ze gunnen alle kinderen het islamitisch geloof"

Het zoontje van Dirk de Bree gaat al een paar maanden wekelijks naar de kinderclub in het buurthuis. “Hij geniet van de spelletjes, de vriendjes en ook de leiders vindt hij erg aardig. Ze dragen allemaal een hoofddoek. Prachtig vindt hij dat, vooral die kleuren.”

"Of mijn zoontje mee mocht naar een kinderclub in het buurthuis? Maar natuurlijk! Hij vindt het geweldig: de spelletjes zijn hartstikke leuk en hij komt thuis met de mooiste knutsels. De verhalen van de juffen vindt hij spannend. Verhalen over vroeger: over Adam, Ibrahim, Ismael en over Mohammed. Hij leert er veel van.

Meestal komt hij zingend thuis. Hij leert namelijk ook liedjes, vaak naar aanleiding van de verhalen die verteld worden. Liedjes over Allah en dat hij groot is, en natuurlijk over zijn profeet Mohammed.

Gesprek met de imam
Binnenkort organiseren de leiders van de kinderclub een speciale middag. Dan gaat mijn zoontje niet naar het buurthuis, maar naar de moskee. Alle kinderen zijn welkom. Als de ouders willen, mogen ze ook komen. Ze hebben dan een maaltijd voor ons klaarstaan en als je wilt, mag je meedoen met het avondgebed. Speciaal voor de ouders is er een gesprek mogelijk met de imam. En dit had ik nog niet eens genoemd: alles is gratis en voor niets.

Sterker nog, als je moeite hebt om rond te komen – bijvoorbeeld omdat je schulden hebt – dan kun je dat aangeven en krijg je hulp. Dan krijg je geld.

Waarom organiseren ze deze leuke club? En waarom bieden ze gratis maaltijden aan en helpen ze zoveel mensen? Toen ik ze dat vroeg, duurde het even voor ik een antwoord kreeg. Ze zeggen dat ze alle kinderen (en ook de ouders van de kinderen) het islamitisch geloof gunnen. Ze willen dus eigenlijk dat mijn kind en ik moslim worden. Best raar.

Kerkclub
Nee, inderdaad, dit is niet waar. Mijn kind zit op een club die georganiseerd wordt door een kerk. Er komen trouwens wel moslimkinderen. Wat zouden die ouders daar eigenlijk van vinden?"


Tekst: Dirk de Bree
Beeld: Ter gelegenheid van de opening van de 
Amsterdamse Poldermoskee in 2008 werd er een speciaal Suikerfeest voor kinderen georganiseerd (ANP). 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons