“Mijn kinderen speelden tussen de drugs”

‘Bad Momma van Dieren’ Grace Ellens in De Verandering

in Mediatips

Nu kookt en zorgt de vrolijke Grace Ellens met veel passie voor mensen met een verslaving, maar een aantal jaar geleden zouden de mensen in haar omgeving daar verbaasd van opkijken. Ze was actief in de drugshandel en werd de ‘Bad Momma van Dieren’ genoemd. In ‘De Verandering’ vertelt ze aan Kefah Allush hoe het zover kon komen.

Grace Ellens is nog maar 3 jaar als haar vader het leven verliest door een auto-ongeluk. Het gezinnetje woont op dat moment nog in Indonesië. Omdat haar moeder het na het fatale ongeluk te druk heeft met Grace’s broertjes en zusjes, woont Grace tijdelijk bij haar tante.

Dom
Hopend op een beter leven verhuist Grace’s moeder van het warme Indonesië naar het koude Nederland. Dat blijkt helaas geen verbetering: het gezin Ellens voelt zich vreemdeling in het nieuwe vaderland. Om de kinderen in het gareel te houden, kiest de moeder van Grace voor een strenge opvoeding, waarbij ze fysiek geweld niet schuwt. Zo krijgt Grace vaak voor straf hete sambal in haar mond gestopt als ze stout is. Of ze krijgt een paar rake klappen.

Op school gaat het niet veel beter: Grace komt niet goed mee en krijgt vaak te horen dat ze dom is. Ze wordt gepest omdat ze een andere kleur heeft en omdat ze niet zo goed Nederlands praat. Het heeft een verwoestende impact op haar. De pesterijen en beledigingen maken haar steeds agressiever.

"Ze namen onze ouders mee en stopten ze in de gevangenis"

Dealende moeder
Zo snel ze kan, gaat Grace het huis uit en trouwt ze op jonge leeftijd met een knappe Italiaan. Vrij snel wordt de kleine James geboren en niet lang daarna komt Priscilla op de wereld. Het geluk kan niet op. “Ze wilde haar verleden ontvluchten, maar uiteindelijk raakte ze van de regen in de drup”, vertelt haar broer. “Het geluk was voorbij toen haar man in aanraking kwam met drugs en besloot te gaan dealen.”

In eerste instantie stroomt het geld binnen. Maar op een dag ontdekt Grace dat haar man zelf ook verslaafd raakt aan de middelen die hij verkoopt. Ondanks dat ze moeder is van twee peuters, neemt Grace de drugshandel van haar man over. Ze verandert in een harde vrouw. In haar obsessie voor geld is ze voor niets en niemand bang. Als een klant niet betaalt, gaat ze hem met een mes achterna of slaat hem net zolang totdat er betaald wordt.

Huis vol politieagenten
Ondanks dat Grace met harde hand haar drugsimperium bestuurt, kan ze haar kinderen geen veilige omgeving bieden. Ze spelen tussen de drugs. Haar agressie en haar drugshandel komen Grace uiteindelijk duur te staan: ze wordt opgepakt door de politie. Haar zoon James, toen 6 jaar, herinnert het zich goed: “Ineens stond het huis vol politieagenten. Ze namen onze ouders mee en stopten ze in de gevangenis.”

In de arrestantencel kan Grace maar niet stoppen met huilen, want ze mist haar kinderen enorm. Uit wanhoop roept ze het uit naar God. Ineens ziet ze een persoon in haar cel. Ze weet het zeker: dit is Jezus, die tegen haar zegt: ‘Doe dit nooit meer.’ Nu, vele jaren later, blijkt dat die woorden nog steeds impact te hebben op het leven van Grace.

Het hele verhaal zien? Bekijk de uitzending van De Verandering op zaterdag 11 februari om 18.35uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons