Manifest: 'christelijke cultuur' volgens Jezus

Kerken en christelijke organisaties geven signaal aan politiek

in Christelijk Nieuws

De christelijke cultuur moet beschermd worden. Maar dan wél de christelijke cultuur zoals Jezus die bedoeld heeft. Dat is de strekking van een manifest dat zojuist gepubliceerd is. Met dit manifest - ondertekend door vertegenwoordiger uit de breedte van de kerken - worden politici aangesproken die in deze verkiezingscampagne roepen dat de 'christelijke cultuur' beschermd moet worden, maar voorbij gaan aan de werkelijke bedoelingen van de naamgever, Jezus Christus.

Flirts
Het manifest is gericht aan "onze politici in campagnetijd" die regelmatig spreken over het beschermen van de christelijke cultuur. De vertegenwoordigers van die christelijke cultuur - zoals de kerken en de christelijke organisaties zich beschouwen - vinden het vreemd dat er aan hen zelden iets wordt gevraagd. Daarom begint het manifest met: "Hier een bericht terug vanuit de christelijke cultuur. Wij hebben uw flirts gezien en zijn blij met de hernieuwde waardering voor onze mooie traditie. (...) Het is beter om naar elkaar te luisteren, dan over elkaar te praten. Als u na het lezen van deze vijf stellingen nog steeds met ons verder wilt, zien wij uit naar vier mooie politieke jaren na 15 maart."

Pijnlijk
Op vijf punten legt het manifest uit waarin de cultuur van Jezus schuurt met de 'christelijke cultuur' die door politici wordt genoemd. De tegenstelling wordt het pijnlijkst duidelijk in de derde stelling, waarin het welkome karakter van Jezus wordt afgezet tegen een de roep om uitsluiting die steeds luider klinkt. "Dat uitnodigende karakter zit diep verankerd in de christelijke cultuur. (...) Jezelf ‘christelijk’ noemen om daarmee hele groepen anderen buiten te sluiten is geen optie binnen onze traditie. Zelfs niet als die ander geldt als concurrent of zelfs bedreiging: ‘Heb uw vijand lief’ is een vuistregel die wij wonderlijk (soms pijnlijk) genoeg hebben meegekregen van onze Heer zelf."

EO
Het manifest is geïnitieerd en opgesteld door de uitgesproken theoloog Alain Verheij. Met deze oproep heeft hij echter een snaar geraakt die herkend wordt in de breedte van de kerken in Nederland. Zo heeft Rooms-Katholieke bisschop De Korte getekend, maar ook PKN-scriba René de Reuver. Namens de Evangelische Omroep heeft directeur Arjan Lock een handtekening onder dit manifest gezet: “Als Evangelische Omroep zijn we natuurlijk vóór het beschermen van de christelijke cultuur. Maar dan wel zoals Jezus die bedoeld heeft. In deze verkiezingscampagne zie je politici die zichzelf niet christelijk noemen het hardst roepen dat de christelijke cultuur beschermd moet worden. Dit manifest is een uitnodiging om ‘all the way’ te gaan: radicaal ruimhartig, barmhartig en vergevingsgezind."

Lees het hele manifest

Fotobewerking: Nieuwwij

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons