Kunnen CDA, CU en SGP het nog bolwerken?

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

De afgelopen weken heb ik meer kou geleden dan in mijn leven tot nu toe, althans in mijn herinnering. Dat geeft helemaal niks, want het was voor een goed doel: een nieuw televisieprogramma, Bolwerk!

Aanstaande vrijdagavond, rond 23.00 uur, op NPO 2 ziet u het eerste resultaat: de Bolwerk-aflevering over het CDA, gemaakt in de Brabantse plaats Bergeijk. Veel opnames buiten, dus veel kou!
In drie afleveringen bezoeken we drie plaatsen waar de christelijke politieke partijen groot waren bij de verkiezingen in 2012. Met CDA-lijsttrekker Sybrand Buma bezoek ik dus Bergeijk, met ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ga ik langs in Bunschoten en met SGP-voorman Kees van der Staaij bezoek ik Urk.

Kiezerstrouw is een schaars goed geworden. Vroeger stemden velen elke verkiezingen op dezelfde partij, en zelfs de kinderen van die velen stemden soms op dezelfde partij. Die vanzelfsprekendheid is echt weg. Niet alleen bij seculiere partijen, ook bij christelijke partijen. Met de lijsttrekkers zijn we op zoek gegaan naar twijfelende kiezers. Zal ik weer op CDA, CU of SGP stemmen, zoals vader en moeder deden? Of kies ik anders? Adieu CDA, CU of SGP?

Elke partij kent z’n eigen issues. In 2012 verloor het CDA in Bergeijk de meerderheid aan de VVD. Het CDA lag op apegapen, na het kabinet Rutte-Verhagen, gedoogd door Wilders. De partij was diep verdeeld, terwijl Rutte kiezers als een magneet naar zich toetrok, door de tweestrijd met Diederik Samsom. Een kansloze campagne, vertelt Buma daar vrijdag over. De les: “Ook het CDA moet, zelfs in Bergeijk, elke verkiezing opnieuw de kiezers voor zich winnen. Als je iets niet goed doet, word je genadeloos afgestraft.” Buma bezoekt onder anderen een misdienaar die zich zorgen maakt over het christelijk karakter van zijn CDA.

In Bunschoten ga ik met Segers op bezoek bij Sylvia. Afkomstig uit een GPV-nest, stemde ze in 2012 op de VVD. En die neiging heeft ze nu opnieuw... Van der Staaij heeft op Urk last van de PVV. We ontmoeten diverse mensen van christelijke huize, die hardop zeggen: “Geert zegt het tenminste duidelijk!”
Zijn Buma, Segers en Van der Staaij in staat een nieuwe generatie kiezers aan zich te binden? Of is de tijd van christelijke politieke partijen voorbij?

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons