'Kinderen zijn beter in stil worden dan volwassenen'

Mirjam van der Vegt schrijft nieuw boek over stilte

Kinderen spelen een belangrijke rol in het oefenen van stilte, stelt schrijfster en stiltetrainer Mirjam van der Vegt. Ze is bezig met een boek waarin ze de lezer door middel van creatieve werkvormen wil uitdagen samen met zijn of haar kind op zoek te gaan naar God in de stilte. “Kinderen hebben deze levenskunst van nature in zich.”

Stilte, dat is toch niets voor kinderen?
“Dat hangt er vanaf wat je onder stilte verstaat," reageert Mirjam van der Vegt. "Voor mij is het niet de afwezigheid van geluid; dat is slechts een van de vormen. Het gaat veel meer over ‘zijn’. Kun je er zijn, zonder dat je per se iets doet of hebt? Kinderen hebben deze levenskunst van nature in zich; ze kunnen zoeken, verwonderen, verwijlen en onthaasten uit zichzelf. Hen hoef je die vorm van stilte dus niet zozeer aan te leren; je moet eerder versterken wat er al in zit.”

'Soms zeggen de kinderen tegen mij: Mam, tijd voor een stiltemomentje!'

Hoe ziet dat er dan concreet uit, stilte met kinderen?
“Samen met mijn jongste dochter ben ik gaan experimenteren met andere vormen van stilte en gebed. Bijvoorbeeld door gewoon stil te zijn, je ogen te sluiten en te letten op de ademhaling die God je heeft gegeven. Vervolgens vraag ik haar: waar is Jezus in de ruimte? Is Hij bij jou? Ze is een heel beweeglijk typetje, maar op zo’n moment merk ik dat ze helemaal in de verstilling komt. Overdag hebben kinderen veel prikkels te verwerken. Het is mooi om te zien dat ze dan tijdens zo’n stiltemoment tot rust komen. Tot slot danken we God voor het moment.”

Is dit niet gewoon een therapie om rustig te worden?
“Ik noem het eerder nieuwegewoontevorming. Als ik ’s avonds thuiskom en onrustig ben, lachen de kinderen soms tegen mij: ‘Mam, tijd voor een stiltemomentje!’ En dan beginnen we de maaltijd door elkaar een hand te geven, elkaar rustig aan te kijken en als het ware te aarden – wetend dat Jezus bij ons aan tafel zit.”

'Als je kind lekker zit te spelen, ga je dan de badkamer schoonmaken, of geniet je ervan?'

Nieuwe vormen van stille tijd
Volgens Van der Vegt is het voor ouders ingewikkelder om stil te worden dan voor kinderen. Ze is er dan ook van overtuigd dat kinderen een belangrijke rol spelen in het oefenen ervan. “Wij zijn de stilte kwijtgeraakt doordat we zo druk zijn met van alles. Maar als je gaat meedoen met de verstilling die al in het kind zit, is dat een mooie oefening voor jezelf.”
Ze noemt een voorbeeld: “Als een kind lekker aan het spelen is, denken wij als volwassenen vaak: ‘Mooi, nu kan ik even de badkamer schoonmaken of mijn mail wegwerken.’ Maar de vraag is: kun je er ook gewoon bij gaan zitten en genieten van zijn of haar spel? Bovendien, als je dan beseft dat Jezus daar ook bij is – Hij zegt immers: wie een kind ontvangt, ontvangt Mij – heb je toch een prachtige vorm van stille tijd?”

Leren om stil te worden
Ze vervolgt: “We hebben de neiging om onze stille tijd in te vullen met Bijbelstudie en gebed, maar er zijn zoveel meer vormen. Dus misschien moeten we onze stille tijd wel herdefiniëren en leren om zo stil te worden, dat we ons openen voor wat God tot ons te zeggen heeft.”

Het boek, onder de werktitel Lucht in je gezin, samen op zoek naar eeuwigheid, verschijnt in het voorjaar van 2018.

Tekst: Mirjam Hollebrandse

Geschreven door:

Mirjam Hollebrandse

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons