Iran weigert Israëlieten en roept Trump tot de orde

Andries Knevel: 'Maatregel van Trump maakt hypocrisie zichtbaar.'

Het besluit van Donald Trump om mensen uit 7 islamitische landen toegang tot de VS te weigeren leidt tot veel kritiek, ook uit Iran. Dat is hypocriet. Andries Knevel twitterde hierover en heeft dat geweten.

Sinds 2009 ben ik actief op Twitter. De verleiding bestaat om per dag een hele serie tweets te verzenden, maar ik probeer me in te houden.

Nog nooit in de afgelopen acht jaar heb ik meer reacties op een tweet gehad dan de afgelopen dagen. De teller staat nu op 678 retweets en likes. Hoe die tweet luidde? Het voordeel van #Trumpgate is wel dat we nu weten dat in 17 Islamitische landen Joden worden geweigerd. (Ieder nadeel, etc.) Meteen na plaatsing van deze tweet barstte de commentaren los. Heel veel adhesie, maar ook kritiek. Terechte kritiek (onder meer van journaliste Rena Netjes) was, dat Islamitische landen geen Joden weigeren, maar mensen met een Israëlisch paspoort. Dat zijn natuurlijk voor een groot deel Joden, maar formeel hadden de critici gelijk. Vandaar dat ik een half uur later twitterde: Na kritiek: Het voordeel van #Trumpgate is dat we nu weten dat in 16 Islamitische landen mensen met een Israëlisch paspoort worden geweigerd. Het getal van 17 had ik veranderd in 16, omdat in Bahrein soms mensen met een Israëlisch paspoort worden toegelaten. Heel veel steun dus voor deze tweets, maar daar gaat  het me niet om.

Hypocriet
Ik heb getwitterd vanwege hypocrisie in de wereld. Aanleiding was natuurlijk de beperkende toelatingsmaatregel van Trump. Een maatregel die ook ik afwijs. Maar toen Iran, een van de 16 landen, op hoge toon Trump tot de orde riep, een land dus dat mensen met een Israëlisch paspoort weigert, kon ik niet zwijgen. Of ik dan de maatregel van Trump steunde, vroegen critici. Nee, natuurlijk, vandaar het woord “nadeel”. Of ik mee wilde surfen op de anti-Islam stemming in ons land.

Onrecht
Nee natuurlijk, daar ging deze hele tweet niet over. Het gebeuren met Trump en de reactie uit sommige islamitische landen was voor mij simpelweg de aanleiding om aandacht te vragen voor een groot onrecht in de wereld, waar nauwelijks over gesproken wordt. En of het er precies 16 zijn? Volgens mijn informatie wel, maar ik ben graag bereid dat getal aan te passen. En dat kan dan mooi als minister Koenders vragen van ChristenUnie kamerlid Joël Voordewind hierover heeft beantwoord.

Fijn overigens dat de ChristenUnie op de commotie insprong. En ik beloof dat ik een tweet zal schrijven, waarin ik het getal van 16 eventueel zal veranderen.

Israël
Maar ondertussen, los van alle commotie, ligt het feit er wel. Mensen met een Israëlisch paspoort zijn in de meeste landen in het Midden-Oosten niet welkom. Voor het merendeel landen die mensenrechten met de voeten treden. Hypocriete landen. Of dan alles goed is in Israël, vroeg men mij. Nee, natuurlijk, maar dat is geen excuus om Joden uit Israël niet toe te laten. Ach ik had het kunnen weten. Een tweet over Israël staat garant voor heel veel support, maar ook voor ongemeen felle reacties. Dat zal de komende jaren, ben ik bang alleen maar erger worden.

Tekst: Andries Knevel

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons