Ik zeg vaak tegen Ben: 'Jij moet weer op televisie'

Ben Ketting en Mirjam Bouwman over elkaar

in Geloven

Twee dragende gezichten van het programma ‘Geloof en een Hoop Liefde’ zijn regisseur Ben Ketting en presentatrice Mirjam Bouwman. “Een kameel gaat makkelijker door het oog van een naald dan dat je ruzie krijgt met Mirjam.”

'Hij is wel een gekkie, hoor'
Mirjam (39): “Ben is heel veelzijdig en creatief. Ik zeg vaak tegen hem: ‘Jij moet weer op televisie, je kan dat zo goed!’ Maar hij heeft er bewust voor gekozen regisseur te worden. In die rol neemt hij graag risico’s om de mooiste shots te maken. Soms ga ik daar niet in mee, vooral sinds ik moeder ben. Dan denk ik: ik heb een kind thuis! Toch laat ik me af en toe door ’m overhalen. Als ik bij wijze van spreken in het water zou vallen, weet ik dat hij me gelijk achterna springt.

'Hij let wel op zijn kleren, ja'

Je kunt met Ben veel lol hebben. Als we voor het programma gaan zeevissen, zet hij tussendoor gewoon een pas gevangen krab op z’n neus, om te weten hoe dat voelt. We praten vaak met gekke accentjes, Twents bijvoorbeeld. Hij is wel een gekkie, hoor. Komt-ie weer aanlopen met z’n puntlaarzen, muts en leren tas… Hij let wel op zijn kleren, ja. Als we op een draaidag een schoenwinkeltje tegenkomen, móét hij even kijken.

Als Ben druk gebarend en met vlammende ogen voor je staat, is het onmogelijk niet mee te gaan in zijn passie. Dat is leuk werken. Hij wil als het ware bij mensen onder de huid kruipen, ook privé. Ik interviewde eens actrice Jette van der Meij, van Goede Tijden, Slechte Tijden, over de dood van haar vader. Buiten de camera’s vertelde Ben haar iets over zijn vroeg overleden moeder. Toen schoot-ie vol – en ik dus ook. Hij laat dan gerust zijn emoties zien. Op dat moment wilden we hetzelfde: Jette toch nog iets van God laten zien, iets van troost of hoop meegeven.”

• • • • •

'Een lief, blij meisje'
Ben (56): “Mirjam is een soort zusje van me. Een lief, blij meisje. Ze ziet er niet uit als een gehaaide journaliste die jou erin wil luizen. Een aimabele presentatrice juist, zonder poeha. Toegankelijk ook, ze kan mensen verbinden. Als zij bij je binnenkomt, heb je het gevoel: daar komt m’n buurmeisje binnen. Als een gast hard aangepakt moet worden, moet je haar niet kiezen. Een kameel gaat makkelijker door het oog van een naald dan dat je ruzie krijgt met Mirjam. Toch vraag ik heel soms iets meer de wrijving op te zoeken, niet bang te zijn haar eigen twijfel te delen.

'Ik was trots op haar'

Ik maak ook makkelijk contact met mensen, maar ik zoek tegelijk graag het conflict. Ik spuug bij de dominee op de stoep, snap je? Daarom past Mirjam als presentatrice beter dan ik bij Geloof en een Hoop Liefde. Maar het regisseren vind ik spannend; alles wat met zingeving en human interest te maken heeft, boeit me mateloos.
Samen zoeken we naar creatieve ingangen bij mensen om een diepere laag aan te boren. Daarin is zij iets braver dan ik. Als ik om het ijs te breken bij een gast in de keuken kijk wat er in de pan zit, zegt Mirjam: ‘Oei Ben, niet doen’. Ik ga gerust bij iemand op de bank liggen als ik moe ben.

We vertrouwen elkaar, dat is essentieel. Als ik op een draaidag zeg: ‘Ik heb genoeg’, dan vertrouwt ze mij daarin. Maar ze neemt niet graag grote risico’s als de regisseur toevallig denkt dat het een mooi shot zou opleveren. Daarom was ik heel trots op haar toen ze op een racecircuit in Assen tóch achter op een motor ging zitten. Als zij iets niet aandurft, ook in gesprekken, probeer ik haar soms nét iets verder te krijgen.”

Tekst: Wilfred Hermans
Beeld: Jorik Algra

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons