“Ik martelde de winkelier tot hij bijna dood was”

Jeremiah Pelatja ontmoet Jezus in een droom

in Mediatips

Hoe verzin je het om een winkel te overvallen en dan ook nog eens de winkelier een uur lang zo te mishandelen dat het hem bijna het leven kost? Jeremiah Pelatja draait er in zijn criminele dagen zijn hand niet voor om. Nu hij terugkijkt, schaamt hij zich nog steeds en springen de tranen in zijn ogen. In ‘De Verandering’ vertelt hij Kefah Allush zijn verhaal.

Het begint zo mooi: Jeremiah’s moeder kijkt uit naar de dag dat hij geboren wordt, en ook zijn vader is vol trots. Maar als Jeremiah (of Jeremy zoals hij door velen genoemd wordt) eenmaal geboren is, blijkt dat zijn vader hem door drugs- en gokproblemen niet de liefde en aandacht kan geven die een jong kind nodig heeft. Daarom zoekt de opgroeiende Jeremiah zijn heil buitenshuis. Hij komt in aanraking met oudere jongens, die zeker niet vies zijn van een inbraak.

"Een ruit ingooien is al snel niet meer spannend"

Agressieve tijdbom
Jeremiah besluit net zo te worden als zijn vrienden: het begin van veel ellende. Een ruit ingooien is al snel niet meer spannend en een auto-inbraak is op den duur ook saai. Het gaat van kwaad tot erger; binnen de kortste keren is Jeremiah betroken bij allerlei duistere zaakjes. Zijn moeder kan het niet geloven dat haar lieve zoon buitenshuis verandert in een agressieve tijdbom.

Maar Jeremiah’s stoppen slaan pas echt door als hij een lokale winkel overvalt. Hij bedreigt de winkelier met een wapen, die daarop zijn geld afgeeft. Maar dat blijkt niet genoeg. Jeremiah mishandelt de man meer dan een uur op vreselijke wijze. Maandenlang kan Jeremiah zich verschuilen voor de politie, maar dan wordt hij toch opgepakt. De rechter veroordeelt hem tot 4 jaar cel. Dat werkt eerder averechts: 4 jaar later wandelt Jeremiah als een volleerde crimineel zijn vrijheid tegemoet. Het eerste dat hij doet? Een eigen drugshandel opzetten.

 

Jeremiah ontmoet Jezus in een droom
Jeremiah krijgt contacten in Zuid-Amerika. Hij gaat daar naar toe om een deal te maken van enkele tonnen aan euro’s. Terwijl hij die nacht in zijn hotelkamer ligt, gebeurt er iets bijzonders. Hij krijgt een droom en in die droom ontmoet hij Jezus. Wat hij dan ervaart, verandert zijn leven compleet.

Het hele verhaal zien? Bekijk de uitzending van De Verandering op zaterdag 18 februari om 18.40 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons