“Hypocriete christenen kunnen zichzelf beter atheïst noemen”

Paus haalt uit naar gelovigen die ‘dubbelleven’ leiden

“Als je een christen bent die mensen uitbuit, een dubbelleven leidt of je houdt je bezig met duistere zaken dan is het wellicht beter om jezelf geen ‘gelovige’ te noemen.” Dit zei Paus Franciscus afgelopen donderdag tijdens een preek in Rome.

“Er zijn veel 'christenen' die zich zo gedragen en andere gelovigen ergeren zich hieraan”, aldus Paus Franciscus. ”Hoe vaak hebben we dit soort mensen niet gehoord en gezien in onze omgeving? Als je je als katholiek zo gedraagt dan is het beter om jezelf atheïst te noemen. Het ene zeggen maar het andere doen: Het is echt schandalig. In de katholieke kerk zijn er talloze schandalen geweest en dat zijn ernstige vergrijpen. Er zijn zonden in overvloed”, aldus de Paus. Franciscus sprak over dit onderwerp naar aanleiding van het evangelie van Marcus waarin Jezus zegt dat het beter is om in zee geworpen te worden en te verdrinken dan anderen tot zonde aan te zetten. 

Naar aanleiding van deze uitspraak van Jezus, refereerde de paus aan zakenlui die fraude aanmoedigen, docenten die studenten opstoken, en mensen die op manipulatieve wijze anderen van hun morele waarden afbrengen. Met andere woorden: Iedereen die anderen direct of indirect aanzet om het verkeerde te doen, is verantwoordelijk voor het kwaad dat hij/zij heeft aangemoedigd. Paus Franciscus vergeleek hypocriete christenen met atheïsten om zo zijn ‘eigen kudde’ te beschermen.
Onlangs hebben een aantal katholieken in Amerika de leer van het christendom 'misbruikt' om ervoor te zorgen dat priesters het avondmaal niet meer mogen uitdelen aan politici die het recht op abortus steunen. Paus Franciscus reageerde hier vol minachting op.

Hypocriete christenen
Hoewel vaak wordt verondersteld dat de uitspraken van de paus nieuwe interpretaties zijn op de eeuwenoude christelijke leer, refereerde Franciscus ook nog aan een oude discussie: Als je wel gelooft maar je gedraagt je er niet naar, kom je dan in de hemel?
“Nee” zei de paus direct. Hij vervolgde zijn antwoord met een voorbeeld: Als een rijke christen aanklopt bij de hemelpoort en zegt: “Hier ben ik Heer. Ik ben altijd naar de kerk geweest, ik hoor erbij… Herinnert u zich alles wat ik voor u heb gedaan?" Dan zou Jezus antwoorden met: “Ja, ik herinner het. Ik herinner alle slechte dingen die je hebt gedaan. Je hebt gestolen van de armen. Ik ken jou niet.” Volgens de Paus zou dit Jezus’ reactie zijn op christenen die een dubbelleven hebben geleid.

Bron: CNN
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons