Hoe blijf je je partner trouw wanneer hij veranderd is?

‘Ja’ in voor- en tegenspoed

Het is niet moeilijk om elkaar op je huwelijksdag trouw te beloven, wanneer alles prachtig en liefdevol is. Hoe houd je die belofte wanneer je partner niet meer als gelijkwaardige naast jou kan staan?

In een huwelijk vorm je een twee-eenheid. Soms voel je je echt één en soms een beetje meer twee, maar hoe dan ook hoor je bij elkaar ‘tot de dood jullie scheidt’. Dit ‘bij elkaar horen’ is makkelijk wanneer alles goed gaat. Maar wat als je partner verandert? Wat als hij of zij (chronisch) ziek wordt of depressief, emotioneel labiel of dement? Hoe kun je een twee-eenheid blijven vormen, wanneer één van de twee-eenheid zich niet meer voor jullie huwelijk in kan zetten?

1. Ga naar God

Wanneer je partner geconfronteerd wordt met ziekte of iets anders, waardoor hij of zij emotioneel, fysiek of geestelijk verandert, dan is dat voor hem of haar moeilijk, maar zeker ook voor jou. Het kan je allerlei gevoelens geven, zoals eenzaamheid, boosheid, teleurstelling, angst, verdriet of machteloosheid. Het voelt alsof de vaste grond onder je voeten aan het wegzakken is en je weet niet wat er gaat gebeuren.

Als je goed met elkaar over jullie gevoelens en over de situatie kunt praten (en luisteren!), dan is dat heel goed en belangrijk om te doen. Maar wanneer jullie gesprekken uitdraaien op het heen en weer slingeren van verwijten en beschuldigingen, zal de situatie alleen maar verslechteren.

Dus: ga in eerste instantie naar God. Hij kent je, Hij weet wat je voelt en wat je doormaakt op dit moment. Bij Hem kun je uithuilen. Tegen Hem kun je aanpraten en alles zeggen wat je vindt, voelt en denkt. En het belangrijke is: Hij zal je nieuwe kracht, liefde en moed geven om vol te houden, om liefdevol te (blijven) reageren en om de juiste houding te vinden in de situatie. Misschien is jouw partner instabiel en heb je het gevoel dat jij jullie huwelijk in je eentje draagt, maar wanneer jij steunt op de Rots, dan hoef jij zelf niet te wankelen.

2. Zoek (professionele) hulp

Wanneer je levenssituatie (ineens) verandert, is het wijs om hulp te zoeken, omdat je anders makkelijk in een cirkeltje blijft rondlopen en je eigen gevoelens opkropt. Je kunt samen hulp zoeken. Als je partner dat niet (meer) kan, gun het dan jezelf om over de veranderde situatie te praten. Ten eerste zal het je opluchting geven wanneer alle aandacht nou eens even naar jou en naar jouw gevoelens en gedachten uitgaat, in plaats van naar de ziekte of het onvermogen van je partner. Je krijgt ruimte om te voelen wat je voelt, om je gedachten op een rijtje te krijgen en om erover na te denken wat jij zelf wilt in deze situatie. Ten tweede is het goed dat er iemand met je mee denkt (en voor jullie bidt), waardoor je samen tot oplossingen kan komen die jij zelf misschien niet had bedacht. En ten derde is het fijn om een steuntje in de rug te hebben wanneer het moeilijk is om vol te houden en om te blijven liefhebben.

3. Blijf vreugdevol

Juist in dergelijke negatieve situaties zijn de woorden van Paulus belangrijk: ‘Laat de Heer uw vreugde blijven; ik zeg u nogmaals: wees altijd verheugd. Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen. De Heer is nabij.’ (Filippenzen 4:4,5) Menselijkerwijs is het zo makkelijk om in zo’n situatie moedeloos te worden en om in verdriet en boosheid te blijven hangen, maar God wil je juist lucht en ruimte geven.

Dus: haal adem, richt je op God, leg al je negatieve gevoelens in zijn handen en bid om zijn vreugde en vrede die alle verstand te boven gaat. Zorg er ook voor dat je zelf leuke dingen doet en zoek gezellige mensen op waar je blij van wordt. Het is cruciaal dat je goed voor jezelf zorgt, want anders hou je het niet vol. Wees er alert op dat je geen verwijten maakt naar je partner toe, omdat je hart dan makkelijk bitter kan worden. En ‘wees verheugd, want de Heer is nabij!’

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons