Hier zijn de christenen de baas

Nieuw bij de EO: Bolwerk

in Christelijk Nieuws

Tijs van den Brink gaat in het nieuwe EO-programma ‘Bolwerk’ op zoek naar de toekomst van de christelijke politicus en zijn kiezers. Met de lijsttrekkers bezoekt hij CDA-stronghold Bergeijk, ChristenUnie-basis Bunschoten en SGP-dorp Urk.

Het CDA in Bergeijk 
Lokaal populair, landelijk niet 

In de eerste aflevering rijdt Tijs van den Brink met CDA-lijsttrekker Sybrand Buma naar het Brabantse Bergeijk. Met ruim achttienduizend inwoners, verdeeld over vijf kernen, is het een typisch Brabantse gemeente. Vanouds is het CDA er de grootste partij; tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen won de lokale afdeling er een zetel bij. Maar in de vorige landelijke verkiezingen kreeg de partij van Buma een flinke klap en werd er massaal op de VVD gestemd. Boeren maken steeds meer ruimte voor toerisme. Met Buma praat Tijs van den Brink over de ideologische veren, de toekomst van christelijke politiek en de ‘C’ van het CDA. Moet het CDA zijn ideologische veren verder van zich afschudden om weer een grote volkspartij te kunnen worden? Of is de ‘C’ in de partijnaam juist te vaag geworden om nog kiezers te verleiden?

Hier staat het CDA in Bergeijk voor: 
* In elke kern een school en een gemeenschapshuis, goede wegen en fietspaden en verenigingsgebouwen 

* Bergeijk blijft een zelfstandige gemeente 

* Toerisme stimuleren (bijvoorbeeld door een watertappunt in 
iedere kern te zetten)

De SGP op Urk 
Landelijk een meerderheid 
Als Urk de Tweede Kamer zou mogen samenstellen, zou de SGP een absolute meerderheid hebben, bleek tijdens de verkiezingen in 2012. Dat was voor het eerst; meestal haalt de orthodox-protestantse partij ongeveer een derde van de stemmen. Ook in de lokale politiek is het protestantse karakter goed te merken: alle politieke partijen hebben een christelijke grondslag. De SGP was vanouds de grootste, maar in 2013 gingen twee SGP-raadsleden verder onder de naam Urker Gereformeerde Partij. Met SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij bezoekt Tijs van den Brink Urk, om met hem te spreken over de toekomst van christelijke politiek en het karakter van de SGP. En hoe bevalt het hem in een echte SGP-gemeente? 

Hier staat de SGP op Urk bijvoorbeeld voor: 
* De Bijbel is de richtlijn voor de politiek. 

* Keuze voor zorgaanbieders met een duidelijke christelijke iden
titeit 

* Zondag is rustdag, een 24-uurseconomie wordt ontmoedigd 

* Een lobbyist voor visserijzaken in Europa, zodat de visserijsector 
meer vrijheid krijgt 

De ChristenUnie in Bunschoten 
Standaard de grootste 

Met een burgemeester, twee van de drie wethouders en een fors aandeel in de gemeenteraad kun je Bunschoten-Spakenburg gerust een ChristenUnie-bolwerk noemen. Dat is al jaren zo – voorheen was dat de GPV. De belangrijkste ‘kern’ van de gemeente Bunschoten zijn de aan elkaar gegroeide dorpen Bunschoten en Spakenburg; vanouds vissersdorpen waar geloof, werk en sport (de derby tussen de plaatselijke voetbalclubs is een jaarlijks hoogtepunt) innig verweven zijn. Tijs van den Brink neemt ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers mee naar het dorp en vraagt hem wat nu typisch ChristenUnie is.

Hier staat de ChristenUnie in Bunschoten bijvoorbeeld voor:
* De zondagsrust wordt zo veel mogelijk behouden.
* Behoud van de bibliotheek.
* Geen windmolens in de polders.
* Inzetten op goede fietspaden.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons