'Het is een vage hutspot in mijn kop'

5 prikkelende citaten van schrijver Geert Mak

in Geloven

De boeken van Geert Mak (1946) over de geschiedenis van Nederland, Europa en Amerika zijn al jaren onbetwiste bestsellers. Voor EO-Visie interviewde Sjoerd Wielenga deze meesterverteller onlangs uitgebreid. We selecteerden vijf verrassende citaten uit dit gesprek. Onder meer over Donald Trump, de paus, Geert Wilders én de vraag of er een nieuwe wereldoorlog komt.

Selfie-cultuur
“Deze generatie is opgevoed met het idee dat ze geniale wereldwondertjes zijn die het totaal gaan maken. Dit soort kinderen zal het zwaar voor de kiezen krijgen omdat we ruige tijden tegemoet gaan. Ze kunnen niet alleen niet voldoen aan al die verwachtingen, ze leven ook in een zeepbel. Een selfie is hartstikke leuk, maar dat permanent op jezelf gericht zijn is een heel bizar verschijnsel. Ik ben heel benieuwd hoe historici dit over vijftig jaar zullen duiden.”

Nieuwsgierigheid
“Nieuwsgierigheid is echt mijn drijfveer in dit vak. Zoeken, er met je neus in kruipen en tien stappen terugdoen. Het is gewoon een erg leuk vak. Maar ik schrijf ook over het verleden vanwege mijn solidariteit met vorige generaties. Ik wil me verplaatsen in de denkwereld van mijn ouders, grootouders en overgrootouders. Dan moet je waken voor een oordeel. Ook nu leven we in een historische periode. Wat zal het oordeel van onze kleinkinderen zijn over ons?”

Wat zal het oordeel van onze kleinkinderen zijn over ons?’

Een riskante tijd
“We leven in een riskante tijd. Het westerse denken over democratie, verlichting en liberalisme begint af te brokkelen: de Europese Unie takelt af. Op een dag kijk je terug en denk je: hoe konden we zo stom zijn om die paradijselijke wereld te laten klappen? Europa is, ondanks alle problemen, echt een groot goed; we kunnen niet terug naar de negentiende eeuw. Elk land heeft dezelfde problemen die te groot zijn om ze alleen op te lossen. Het is geen idealisme, maar pure noodzaak.”

Een nieuwe wereldoorlog?
“Oorlog is niet uitgesloten. Trump zien we nu de eerste stappen maken als olifant in een porseleinkast. In veel gevallen weet hij gewoon niet wat hij doet en laat hij zich ook door niemand adviseren. Zeldzaam roekeloos gedrag voor een Amerikaanse president. Neem bijvoorbeeld zijn conflictueuze relatie met China. Noord-Korea kan vermoedelijk binnen een paar jaar met kernwapens Japan en zelfs Amerika bereiken. China is de enige mogendheid die Noord-Korea in toom kan houden. In zo’n situatie heeft Trump China heel hard nodig. Alleen al daarom zou hij voorzichtig moeten zijn. Een impulsief persoon als Trump kan echter geneigd zijn om zelf dan maar kernwapens te gebruiken.”

Naastenliefde in praktijk
“De huidige paus is een moreel leider die voortdurend verstandige dingen zegt. Hij versterkt op een goede manier de hang naar religie. Dat is heel belangrijk, omdat er sprake is van een waardencrisis. Dat zie je bijvoorbeeld in het Amerikaanse buitenlandbeleid van Trump; hij gebruikt religie negatief: wij blanke christenen en joden zijn goed, Mexicanen en moslims zijn fout. Net als Wilders, die wat roept over de joods-christelijke cultuur, maar volgens mij al jaren geen kerk van binnen heeft gezien. Dan werkt religie splijtend. Maar het kan ook positief. Kerkmensen doen dat: ze brengen voortdurend mededogen en naastenliefde in praktijk. (-) Ik ben allergisch voor dat zelfverzekerde van sommige gelovigen. Daar wil ik niet bij horen. Maar ik heb een heilig respect voor gelovigen die gewoon hun dingen doen. Wie houden zich bezig met de daklozen in Amsterdam? De GGD, de politie en de mensen van de kerk. Top!”

Lees het hele artikel in EO-Visie. Nu 3 maanden voor € 15,00 + een cadeau.

Tekst: Sjoerd Wielenga
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons