"God gaf ons dezelfde bijbeltekst"

Bijzondere liefdesverhalen tijdens Marriage Week

in Geloven

In de Marriage Week van 7 tot 14 februari staat 'Vier je relatie' centraal. In het EO-magazine Visie ontmoeten we stellen met een bijzonder huwelijksverhaal. Zoals Saskia (35) en Tommy (42). Hij komt uit Benin, zij uit Nederland.

Negen dagen voor hun bruiloft zagen ze elkaar voor het eerst in levenden lijve. Zes jaar huwelijk en drie kinderen later, zijn Saskia en Tommy nog steeds dolgelukkig. Al lopen ze soms wel tegen cultuurverschillen aan. 

Saskia:
“Begin 2010 stuurde Tommy mij een vriendschapsverzoek op Facebook. Ik zag dat we veel gemeenschappelijke vrienden hadden uit mijn kerk in Amsterdam, dus ik dacht: ik heb hem daar vast weleens gezien. Dat was niet zo. Toen we begonnen te chatten, bleek namelijk dat hij studeerde aan een Bijbelschool in Zuid-Afrika. Ik had hem dus nog nooit ontmoet. Toch klikte het zo goed, dat we al snel zes uur per dag via Skype aan het bellen waren.”

Tommy: “In mei 2010 ontdekten we dat God ons een jaar eerder – onafhankelijk van elkaar – dezelfde tekst had gegeven: Jesaja 43:19.”

Saskia: “Hierdoor vielen de puzzelstukjes voor ons in elkaar. In dat vers staat: ‘Zie, Ik ga iets nieuws verrichten.’ God wilde iets nieuws beginnen met ons samen. We zetten een stap in geloof en besloten dat we hetzelfde jaar nog wilden trouwen. De tussenliggende tijd gebruikten we om elkaar te leren kennen. Op 2 december vloog ik naar Zuid-Afrika en negen dagen later trouwden we.”

Tommy: “Zowel in Benin als in Nederland begrepen veel mensen niet dat we dit deden. Het is ook lastig uit te leggen. Stel je eens voor dat je elkaar ruim een week voor je bruiloft voor het eerst ziet… Maar als God iets tegen mij zegt, dan ga ik ervoor. Dit was Zijn plan voor ons.”

Saskia: “Eenmaal terug in Nederland moesten we allebei wennen aan de cultuurverschillen.”

Tommy: “Toen ik bij mijn schoonouders op visite was, pakte ik gelijk twee koekjes. Waarop mijn schoonvader grappend uitlegde dat het hier normaal is eerst één koekje te nemen. Verder heb ik moeten leren dat het niet oké is tijdens discussies naar de ander te wijzen. Dat valt niet goed.”

Saskia: “Als we iets niet snappen van elkaar, leggen we uit waar het vandaan komt. Of we lachen erom. Alleen het te laat komen kan ik nog steeds niet begrijpen.”

Tommy: “We proberen beide culturen samen te voegen. Hier in Nederland maak ik de badkamer schoon, houd ik de tuin bij en kook ik af en toe. In Benin is het taboe dat een man zulk soort dingen doet, maar ik vind het leuk.”

Saskia: “Ik heb van Tommy geleerd nog gastvrijer te zijn. Als wij iets vieren, is het altijd uitbundig. Of het nu om verjaardagen of onze huwelijksdag gaat: we proberen van elk moment iets bijzonders te maken. We zijn iedere dag dankbaar dat God ons samenbracht.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons