Gert-Jan Segers: “Ineens was ik mijn geloof kwijt”

Lijsttrekker ChristenUnie in gesprek met Kefah in ‘De Kist’

in Mediatips

De ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers verloor op zijn 21e zijn vader. Kefah Allush spreekt met hem over leven en dood in ‘De Kist’.

De dood speelde een grote rol op belangrijke kruispunten in Gert-Jan Segers’ leven. Door een confrontatie met de dood vond hij zijn geloof, maar daarna raakte hij het door een nieuwe confrontatie ook weer kwijt.

Keerpunt
Gert-Jan is 18 jaar, zit in de zesde klas van het VWO en is naar eigen zeggen een ‘brave christenjongere’. Hij doet wat zijn ouders van hem vragen en gelooft wat zij geloven. Op een winternacht gebeurt er iets bijzonders terwijl hij in zijn bed ligt: plotseling is hij zich bewust van zijn sterfelijkheid. “De dood confronteerde mij ineens met hele existentiële vragen: Waar leef jij voor? Waar ga je voor? Wat geloof jij eigenlijk echt? Dat was het begin van een zoektocht naar God zelf. Het was echt een keerpunt.” Gert-Jan maakt niet lang daarna een persoonlijke keuze voor God.

Schok
Drie jaar later ziet Gert-Jan zijn vader voor het laatst. Vader Segers – voorganger in Leeuwarden – zwaait hem uit als Gert-Jan met de bus naar het station gaat. “Twee dagen later kreeg ik een telefoontje dat hij was overleden. Dat was zo’n schok! De gesprekken die we voerden werden abrupt afgebroken. Ik had hem nog zoveel willen zeggen.”

“Als het geloof terugkomt, moet het van boven komen"

Moeras
Een jaar later wordt Gert-Jan opnieuw geconfronteerd met de dood. Samen met een huisgenoot kijkt hij naar een documentaire over dementie. De vergankelijkheid van het leven slaat hem als een klap in zijn gezicht. “Ineens was het weg, ik kon het niet meer geloven. Zoals zand door je vingers glijd, zo ontviel het mij. Het ging hier opnieuw over die sterfelijkheid. Dat was vreselijk, omdat ik zoveel troost had ontleend aan het geloof in een leven na dit leven.”

Gert-Jan beseft dat hij zichzelf niet aan zijn eigen haren uit het moeras kan trekken. “Als het geloof terugkomt, dan moet het van boven komen, dan moet God mij dat geloof Zelf geven.” Omdat Gert-Jan hoopt dat God tóch bestaat, blijft hij Bijbellezen. Soms bidt hij kort. Na een halfjaar komt zijn geloof zo beetje bij beetje terug.

Bonhoeffer
Als Kefah vraagt wat hij op de kist wil schrijven, blijkt wel dat Gert-Jan zijn geloof in leven na de dood nu helemaal heeft teruggevonden. “Wat ik opschrijf zijn de laatste woorden van mijn grootste held: theoloog en verzetsheld Dietrich Bonhoeffer. Vlak voor het einde van de oorlog werd hij opgehangen. Hij zag zijn galg, wist dat dit het einde was en zei: ‘Dit is het einde, voor mij het begin van het leven.’”

Het hele gesprek tussen Gert-Jan Segers en Kefah Allush zien? Bekijk hier de aflevering van ‘De Kist’ (zondag 12 februari 23.10, NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons