‘Elke Iraakse christen waarschuwde ons: de islam kent geen genade’

EO-manager Tineke van der Velde bezocht Noord-Irak

in Christelijk Nieuws

Vorige week reisde EO-manager Tineke van der Velde-Zijlstra met Open Doors naar Noord-Irak. Daar bezocht ze vluchtelingenkampen, kinderdagverblijven en traumacentra. Ze sprak allerlei christenen, onder wie voorgangers en hulpverleners. “Iedere christen, zonder uitzondering, zegt: ‘Wees niet naïef. In elke moslim zit de mentaliteit van Islamitische Staat.’”

Tineke, oud-bestuurslid van Open Doors, was in totaal zes dagen in het noorden van Irak. “Vanuit Erbil zijn we doorgereisd naar Duhok,” vertelt ze. ”Van daaruit gingen we verder naar het stadje al-Qosh, om uiteindelijk weer terug te keren in Erbil. Ik kwam terug met heel veel indrukken.”

‘Ze zijn gelovig – maar waar is hun hoop?’

Wat vond je het meest indrukwekkend?
“Dat deze christenen in feite geen enkele hoop meer hebben. Wij spreken vaak over geloof, hoop en liefde, en we benadrukken dat we een God van hoop hebben. Nou, ik zag echt wel dat ze in Irak gelovig zijn. Maar waar is hun hoop? Iemand daar zei letterlijk: ‘Als we ons geloof niet hadden, waren we helemáál verloren geweest.’ Dus het geloof is absoluut hun houvast. Maar vraag je vervolgens hoe ze de toekomst zien… We ontmoetten bijvoorbeeld een vader, zijn drie kinderen – 16, 12 en 8 – zaten erbij. ‘De toekomst has failed,’ verzuchtte hij. Ik dacht: ‘Hoe bedoel je, mislukt? Kijk naar je kinderen!’ Dat contrast tussen enerzijds geloof en houvast, en anderzijds hopeloosheid als het gaat om hun toekomst en hun leven, vond ik het meest indrukwekkend.”

De toekomst is voor hen een zwarte muur?
“Ja. Ze bevinden zich in een soort niemandsland: ze kunnen niet terug, en ook niet vooruit. Ze zitten – muurvast – gevangen in dit nu.”

Vooral verlegenheid

“Vraag je de christenen in Irak waar je voor kunt bidden, dan zeggen ze al snel: vrede, stabiliteit,” vertelt Tineke. ”Kortom: ze hebben geen grote wensen, maar willen hun normale leven weer oppakken. Bedenk daarbij wel dat Irak een rijk en hoogontwikkeld land is. Je ontmoet mensen van wie je denkt: die leidden tot drie jaar geleden hetzelfde leven als ik, bij wijze van spreken. Best confronterend. En weet je wat verwarrend is? Ik was zes dagen in Irak, en sprak daar allerlei christenen. Iedereen, niemand uitgezonderd, zegt: ‘In iedere moslim zit de kern, de mentaliteit, het zaad van Islamitische Staat.’ En dat beweren ze niet vanuit een bepaalde felheid, of strijdbaarheid.”

‘De islam kent geen genade’

Ze zeggen het als een feitelijke constatering?
“Precies. En wij merkten in onze Nederlandse groep een soort ongemak. Want wij zijn gewend aan noties als naastenliefde, ruimte geven aan andersdenkenden. Maar zij zeggen: ‘Kijk naar ons, léér van onze geschiedenis en van onze situatie. Onze geschiedenis leert dat er in de islam geen ruimte is voor andersdenkenden.’ Een Nederlandse vrouw, die al jarenlang in Irak werkt, zei: ‘De islam kent geen genade.’ En je voelt dat dit waar is voor deze christenen. En dan kom je terug in Nederland, en dan lees je over de ‘muslim ban’ in de Verenigde Staten en hoe wij daar tegen te loop gaan. Dan voel ik vooral verlegenheid bij mezelf: ik weet niet goed wat ik hiervan moet vinden.”

Het kwaad tegenover je

Naar aanleiding van het (tijdelijke) inreisverbod dat Donald Trump aan burgers van zeven islamitische landen heeft opgelegd, stuurde paus Franciscus deze tweet de wereld in: ‘Je kunt geen vluchtelingen weigeren en jezelf christen noemen.’ “En dat is óók waar,” reageert Tineke. “Maar als het kwaad tegenover je staat, erop gericht om jou te vernietigen – dat maken de christenen mee in Irak –, maakt dat wel een heel groot verschil.” Peinzend: “Ik dacht later wel: veel van de moslims die wij om ons heen zien, zijn in de ogen van de moslims in Irak en andere islamitische landen waarschijnlijk helemaal geen echte moslims, maar te ‘licht’.”

Kijk je nu ook anders naar moslims in Nederland?
“Tien jaar geleden was ik in Nigeria; die reis vond ik nog veel confronterender. Want toen zag ik echt de kwaadwillendheid van de moslims daar. Toen ik terugkwam in Nederland, was ik bijna bang voor de moslims hier. Nu ik terug ben uit Irak, heb ik dat niet. Waar ik wel benieuwd naar ben, is hoe de Nederlandse moslims precies het totalitaire van hun geloof een plek geven.”

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Open Doors

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons