Donor (2)

Blog van Annemarie van Heijningen

Als je een goed werk wilt doen, maar je blijkt niet goed genoeg, dan voelt dat stom. Na al dat denken over donorschap schiet me ineens te binnen dat ik de bloedbank sinds mijn laatste zwangerschap schandalig heb verwaarloosd. Tijd om die draad weer op te pakken.

De arts van de intake is een type dat me wel ligt.
“Ik zie dat de laatste keer zo’n zeven jaar geleden is, ging het doneren toen naar wens?”
Haar vorsende blik laat zich niet makkelijk misleiden.
In zekere zin, al ben ik wel een beetje flauwgevallen.”
“Hm, ga je dit keer ook tegen de vlakte?”
Ik denk het. Ik heb nog nooit bloed gegeven zonder van mijn stokje te gaan.”

“Val je vaker flauw?”

“Nee, alleen als ik erge darmkramp heb.”
“Wanneer was dat voor het laatst?”
Vanmorgen vroeg.”

“Vanmorgen vroeg?”

Ja, stom genoeg kreeg ik juist vanmorgen weer zo’n aanval. Maar de keer daarvoor was een half jaar geleden.”

“Dus je bent op dit moment ook al niet zo fit?”


Grote goedheid, wat een kruisverhoor.
Fit genoeg om hiernaartoe te komen.”

Resoluut slaat ze mijn dossiertje dicht. “Met alle respect, ik vind het geen goed plan. Bij flauwvallen loop je de eerste uren extra risico opnieuw onwel te worden. Als jij op de terugweg een ongeluk krijgt, moeten we je straks je eigen bloed toedienen.” Helemaal duidelijk, dokter Streng Doch Rechtvaardig. “Dan mag ik zeker ook geen plasma doneren?” vraag ik met een balorige zucht.
“Lijkt me niet.”
En stamcellen?
“Wat denk je zelf?” 

Ongeschikt voor alle diensten dus. Beteuterd sta ik even later bij mijn fiets, inclusief mijn volledige vijf liter bloed. Terwijl ze A-negatief zo goed kunnen gebruiken. Rest me niets anders dan een oproep te doen: wie heeft dezelfde bloedgroep en wil gaan in mijn plaats? Dan mag ik indirect toch nog een heel klein beetje donor zijn.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons