Dit voegt een kerkelijke kieswijzer toe

'KiesAdvies' laat zien wie dupe is van jouw stem

in Christelijk Nieuws

Een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart is er woensdag ook een kerkelijke kieswijzer gelanceerd. Kerk in Actie vergelijkt in deze diaconale stemwijzer niet alleen de verkiezingsprogramma’s van elf politieke partijen met elkaar, maar laat via een testje ook zien welke groep er profiteert of de dupe wordt van gemaakte keuzes.

Polarisatie
Wat volgens Kerk in Actie in de verkiezingsprogramma’s opvalt, is dat ‘algemeen belang’ steeds minder een rol speelt en ‘eigen belang’ steeds meer leidend motief wordt, stelt Carla van der Vlist, teamleider Binnenlands Diaconaat. “Sommige partijen komen bijvoorbeeld met maatregelen om vluchtelingen niet ons Nederlandse of Europese probleem te maken, maar willen niets weten van een structurele oplossing. Zolang het niet op ons erf gebeurt, is het ook niet ons probleem. Kerk in Actie pleit voor een ruimhartige inzet voor de meest kwetsbaren in de samenleving.”

Test
Het advies van Kerk in Actie bestaat uit twee delen: een analyse van verkiezingsprogramma’s en een digitale kieswijzer. In de online kieswijzer komen vragen en stellingen aan bod over onderwerpen die Kerk in Actie belangrijk vindt én waarover partijen van standpunt verschillen. De uitslag van de test laat zien wie in het algemeen profiteert én wie de dupe wordt van de gemaakte politieke keuzes.
Een minpuntje van deze Kieswijzer is dat je de test pas kan maken als je je e-mailadres achterlaat en toestemming geeft dat Kerk in Actie dat adres gebruikt voor hun marketing.

Analyse
De analyse van verkiezingsprogramma’s, uitgevoerd door stichting Oikos en Kerk in Actie, beperkt zich tot de partijen die tijdens de verkiezingen in 2012 in de Tweede Kamer verkozen zijn. De 11 verkiezingsprogramma’s zijn gescreend op de gekozen thematische prioriteiten: internationale samenwerking, duurzaamheid, vluchtelingen, mensenrechten en zorg en armoede in Nederland. Daarbij is aangegeven wat de politieke partijen rond deze prioriteiten al dan niet hebben opgenomen in hun programma’s.

Dierenkieswijzer
Behalve de bekende StemWijzer en het Kieskompas kunnen Nederlanders dit keer een keur aan speciale kieswijzers raadplegen. Eerder kwamen bijvoorbeeld al in de lucht: de Jongerenkieswijzer, het Groen Kieskompas, de Dierenkieswijzer, Gayvote, de Cannabis KiesWijzer en de stemwijzer voor ouders met opgroeiende kinderen.

Bron: ANP/Kerk in Actie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons