De oude doos

Blog van TimZingt

Mijn jeugdhelden Elly en Rikkert gaan binnenkort op tournee met de helden van mijn kinderen: Trinity. Er is geen ontkomen aan: overal duiken de olijke Peruaanse ideale schoonzoons op in een soort hippie-outfit, uit de tijd dat Elly en Rikkert nog onbekeerd en stoned door het leven gingen. Elly heeft zanger Elbert waarschijnlijk nog op schoot gehad tijdens een concert, lang geleden.

Alles ademt nostalgie en dat verkoopt. Ze zijn niet de enigen die de oude doos opentrekken. Joke Buis zingt alleen nog Johannes de Heer en ook de EO trekt alle heimweeregisters open nu hij 50 jaar bestaat. Met foto’s uit de oude doos in Visie en veel fragmenten van Job en z’n pa en Benjamin Ben.

Wat is dat toch, met die hang naar nostalgie? Komt het door de razendsnel veranderende wereld? Verliezen we grip? Wat is er dan fijner dan zwijmelend terugdenken aan vervlogen tijden, toen alles nog helder, beter en radicaal was? In vergelijking met toen komt het heden er vaak maar bekaaid van af. En meestal zijn we bang dat het in de toekomst nog minder wordt. Het getuigt van domme kortzichtigheid, als ik de prediker (7:10) mag geloven: vroeger was alles beter en ons geheugen ook. We zijn vergeten hoe traag en treurig de televisie was in die tijd. Hoe reactionair de EO-programma’s waren en dat we liever Zeg ‘ns Aaa keken. We zijn vergeten dat we nogal farizeïsch overkwamen en vooral bezig waren elkaar te bevechten. Er komt een nogal zure muffe lucht uit de oude doos. Het is nostalgie die snel kan omslaan in trumpiaanse woede van boze mensen die de klok vijftig jaar terug willen zetten. Nostalgie maakt dat je geen heldere kijk hebt op het verleden en geen gezonde visie voor de toekomst.

Maar goed, nostalgie verkoopt. Dus ik ga binnenkort toch ook maar beginnen met een nostalgietour. Het wordt een heerlijk avondje wereldvreemd zijn onder elkaar: samenzang met ruzie over de liedkeuze, er is een paneldiscussie over Israël en aan het eind vechten we elkaar de tent uit. Er is ook een loterij waarbij je flessen azijn kunt winnen. Die vond ik laatst op zolder. In een oude doos.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons