Communicatie is een lastig ding

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Communicatie is een lastig ding. Dat heb ik afgelopen week weer eens ervaren. Zoals u wellicht hebt meegekregen, schreef ‘twittertheoloog’ Alain Verheij onlangs een petitie aan politici, die volgens hem de christelijke traditie misbruiken om kiezers te lokken. Hij schreef in zijn petitie aan welke voorwaarden politici moeten voldoen om zich op die traditie te mogen beroepen. Tal van prominente christenen zetten hun handtekening en de petitie kwam volop in het nieuws.


Ik vond sommige elementen in de petitie veel te simpel en eenzijdig en schreef
 een kritische reactie, die in Trouw werd geplaatst. Vervolgens ontstond er op de sociale media een hoop commotie. Ik kreeg opvallend veel bijval en ongeveer evenveel felle kritiek.


Een dag later mocht ik voor ons radio-programma Dit is de Dag VVD-leider Mark Rutte interviewen, een halfuur lang. Een mooie gelegenheid om te vragen hoe hij kijkt naar de verhouding ‘geloof en politiek’.

Juist op dat gebied heeft Rutte immers een paar opmerkelijke uitspraken gedaan de laatste tijd. Waar hij vroeger zei dat geloof iets is voor ‘achter de voordeur’, zei hij onlangs in het Reformatorisch Dagblad dat hij zijn geloof juist niet thuislaat als hij naar z’n werk gaat. En met Kerst benadrukte hij dat hij liever iemand ‘fijne kerstdagen’ wenst dan ‘fijne feestdagen’, want Nederland heeft toch christelijke wortels. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ging vorig jaar nog een stap verder: hij kapittelde de HEMA, die volgens hem uit angst voor de islam sprak van ‘verstopeieren’ in plaats van ‘paaseieren’. 

Met name op die laatste twee uitspraken sprak ik Rutte aan: “U van de VVD gebruikt het christendom om de islam op afstand te houden!” verweet ik hem.
Verwarring op de sociale media: eh, Tijs vond het toch helemaal geen probleem als mensen het christendom ‘misbruiken’ om de islam op afstand te houden?
 Oeps. Ik was niet helemaal goed begrepen. Ja, ik vind het ook problematisch als mensen de christelijke traditie te hulp roepen om andere mensen buiten te sluiten. Maar dat betekent niet dat ik het eens ben met de stelling dat echte christenen voor een welkomstcultuur horen te zijn, waarin iedere nieuwkomer welkom is, zoals de petitie van Alain Verheij in sterke mate suggereerde. Want behalve liefde voor de nieuwkomer, lijkt het mij ook van belang liefde en aandacht te hebben voor mensen die al in Nederland wonen en zich mede door de komst van nieuwkomers niet meer thuis voelen.
 Communicatie is een lastig ding... 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons