Christenen beschermen Rotterdamse moskee

"Iedereen heeft recht om zonder angst religie te beleven"

in Christelijk Nieuws

Naar verwachting zullen vrijdag ruim 200 Rotterdammers - voor het merendeel christenen - een levende beschermkring vormen om de Essalam-moskee in Rotterdam-Zuid. Aanleiding is dat veel moslims aangeven angstig te zijn na de aanslag op een moskee in Canada afgelopen zondagnacht. Setkin Sies (fractievoorzitter ChristenUnie-SGP in de Rotterdamse gemeenteraad) is woordvoerder van de actie 'Hand in Hand 010'.

,,De vrijheid van godsdienst staat onder druk"

Hoe kwam u erbij om deze actie te organiseren?
"Afgelopen weekend hadden we een gesprek met verschillende vertegenwoordigers van moslims en ook met imams. Zij gaven aan dat - door de aanslag in Quebec en wat er verder in de wereld gebeurt - moslims angstig zijn om naar de moskee te komen. Bang voor aanslagen. Toen hebben we als Rotterdammers gezegd: Dat kan niet in onze stad. Dit zijn mede stadgenoten. Wij achten de vrijheid van godsdienst en veiligheid om dat te kunnen beleven heel hoog. Dus als mensen angstig zijn, dan gaan we letterlijk om ze heen staan. Dat gaan we vrijdag symbolisch doen. We verwachten minimaal 200 mensen die een kring rondom de moskee maken op het moment dat zij hun gebed hebben. Dus dit is een symbolische actie van Rotterdammers die om Rotterdammers heen gaan staan die zich op dit moment ongemakkelijk voelen in de beleving van hun godsdienst. Het is niet perse een christelijke bijeenkomst morgen, het is gewoon een bijeenkomst van Rotterdammers waar toevallig veel kerkelijke organisaties hun steun aan betuigen."

Heeft het voor u persoonlijk iets met uw geloof te maken?
"Absoluut. De vrijheid die ik voor mezelf claim in deze samenleving – de vrijheid van godsdienst en de mogelijkheid om dat in de publieke ruimte in alle veiligheid te kunnen doen – die gun ik ook anderen. Daar is ook onze rechtstaat op gebouwd. Op dit moment staat die vrijheid onder druk. In de discussie over Islam en de hele discussie over religie staat volgens mij ook de vrijheid van godsdienst onder druk. Ik vind het belangrijk om daarover te waken en daar voor te waken. De enige grond waarop we die vrijheid in stand kunnen houden is dat we ook pal staan voor anderen die daar recht op hebben."

Gaan jullie ook echt beschermen of is het alleen symbolisch?
"Daar zijn de politie en de veiligheidsdiensten voor. We hebben ook niet de indruk dat er morgen een aanval is.  Daar zijn we ook niet voor toegerust. Het gaat vooral om de symboliek."

,,Ik gun mijn mede-stadgenoten om in vrijheid en veiligheid geloof te beleven''

Waarom nu? Er is één aanslag geweest op een moskee ver weg. Zoveel is er toch niet aan de hand?
"Er is al een hele tijd wat aan de hand. Het is niet zo dat er nu voor het eerst moslimslachtoffers vallen. Er vallen in heel veel aanslagen ook moslimslachtoffers. Het gaat ons er trouwens niet eens zozeer om dat dit moslims betreft: het gaat om mensen, stadgenoten die zich angstig voelen. Om die stadgenoten gaan wij heen staan.
Een ander geluid dat we horen is: moslims plegen aanslagen en bovendien waren ze er ook niet voor ons toen die priester in Frankrijk werd vermoord. Dan is mijn vraag terug: Hoe zou je het hebben gevonden als ze dat wel gedaan hadden? Zou je dat niet gewaardeerd hebben? Uit die geest doen we dit. Ik zou het waarderen dat op het moment dat ik angstig ben anderen om mij heen gaan staan en zeggen: jouw vrijheid en veiligheid, daar sta ik pal voor."

Joodse synagogen en instellingen worden stelselmatig bedreigd. Kan Rotterdam daar niet beter z'n energie in steken?
"Alle Joodse instituties worden beveiligd. Ik weet dat er in Rotterdam acties zijn om de Joodse begraafplaatsen te onderhouden. In mijn optiek is dat een vergelijkbare solidariteitsactie richting de Joodse gemeenschap. Op het moment dat de Joden mij de vraag stellen of laten merken dat ze zich angstig voelen en behoefte hebben aan beveiliging, dan zal ik de komende vrijdagavond bij hen staan."

Hoe gaat het praktisch? Moet je je aanmelden?
"Nee dat hoeft niet. Kan wel via Facebook-event Hand in hand 010. In principe ben je gewoon tussen 12 en 14 uur welkom om daar te zijn. We zullen daar instructies geven hoe we rond de moskee gaan staan. Na afloop zullen we de bezoekers van de moskee ook een kaartje aanreiken waarin we hen een hart onder de riem willen steken en er is de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan."

Tekst: KlaasJan Baas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons