Christelijke gouverneur Ahok wint eerste ronde

Jakarta in rep en roer over 'beledigen Islam'

in Christelijk Nieuws

Honderdduizenden moslims betoogden tegen hem, hij is beschimpt en voor de rechter gesleept wegens 'belediging van de islam', maar toch is Basuki Tjahaja Purnama oftewel 'Ahok' woensdag bij de eerste ronde gouverneursverkiezingen in Jakarta als eerste uit de bus gekomen.

De eerste ronde is nog niet bepalend. In de tweede ronde zullen de moslim-stemmen die nu nog verdeeld waren over verschillende kandidaten zich concentreren op Anies Baswedan. 

Nep-nieuws
Ahok kwam de laatste maanden onder vuur te liggen omdat hij de Islam beledigd zou hebben. Eind vorig jaar leidde dat tot massale demonstraties waarin honderdduizenden moslims eisten dat hij het veld zou ruimen. De beschuldigingen waren het gevolg van het manipuleren van een toespraak van Ahok. Islamitische websites en predikers verspreidden dit nep-nieuws en het volk geloofde ze. 

Lakmoesproef
Volgens correspondent Michel Maas op Nu.nl blijkt uit een opinie-onderzoek dat 45 procent van de ondervraagden ervan overtuigd is dat Ahok de islam heeft beledigd, maar van die mensen blijkt 88 procent niet precies te weten wat hij eigenlijk heeft gezegd. Toch weerhield dat de mensen niet om te gaan demonstreren. De radicale Islam in Indonesië blijkt veel meer aanhang te hebben dan eerder verondersteld. De verkiezingen zijn daarmee, volgens Ahok, geworden tot "een lakmoestest voor de Indonesische islam". De verkiezingen moeten antwoord geven op de vraag: "zijn we een tolerant, of een intolerant land", aldus Ahok. De eerste ronde heeft nog geen duidelijk antwoord op die vraag gegeven. Ahok won, maar de islamitische stemmen kunnen in de tweede ronde alsnog de doorslag geven.

Geloofsheld
Op christelijke blogsite Niets Nieuws betoogt predikant Maarten Boersema dat Ahok zijn 'geloofsheld' van deze tijd is. Boersema laat zien dat moslims in Indonesië boos zijn omdat hij kritisch is op het politiek gebruik van bepaalde Koran-teksten. Maar daar laat hij het niet bij. De christelijke gouverneur is spreekt ook christenen aan op het misbruiken van de Bijbel voor politieke doeleinden: “Hoe zit het met elites, die zich verschuilen achter de christelijke Bijbel? Op iedere gelegenheid citeren ze graag uit Galaten 6:10, ‘Laten we dus, in de tijd die ons nog rest, voor iedereen het goede doen, vooral voor onze geloofsgenoten.’ Ik weet niet wat de politieke elite in Bali met een hindoeïstisch of boeddhistisch geloof tegen hun volgers zegt. Maar ik heb het flauwe idee dat zij in de kern hetzelfde zeggen: stem niet op leiders van een andere religie, ras, groep of etniciteit, maar stem op leiders met hetzelfde geloof als jij. Sommigen zeggen zelfs dat mensen van een ander geloof heidenen, dieren of tweederangs mensen zijn en dus ongeschikt om leider te zijn.”
Volgens Maarten Boersema wil Ahok als christen graag zijn stad dienen en de gouverneur zijn van iedereen in Jakarta, ongeacht geloof, ras of etniciteit. "Je zou willen dat deze man ook voor bepaalde ‘christelijke’ en blonde politieke (wereld)leiders een held wordt en een voorbeeld. Maar ook voor mij, een simpele blonde wereldburger, is hij een held en een voorbeeld. Hij houdt mij een spiegel voor en stelt mij de vraag, die je in de geest van Abraham Kuyper, een van de inspiratoren van Ahok, als volgt zou kunnen verwoorden: Gun ik anderen de vrijheid, die ik voor mijzelf ook wil hebben?"

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons