Aangrijpende preek van dominee vlak na dood zoon

"Er is verdriet, soms bij de schapen, nu bij de herder"

in Christelijk Nieuws

Zijn zoon is slechts een paar uur voor de kerkdienst overleden. Toch besluit dominee Stoffer Otten zondagmiddag alsnog zelf de dienst te leiden in de christelijk gereformeerde Elimkerk in Papendrecht. “U ziet een wankelende herder.”

De zoon van Stoffer Otten was werkzaam bij tbs-kliniek De Kijvelanden in Poortugaal. Een bewoner van de kliniek steekt hem vrijdag 3 februari neer met een schaar, waarop het 25-jarige slachtoffer op zondagmiddag 5 februari overlijdt. De domineeszoon was – naast zijn baan in de kliniek – actief als jongerencoach in Rotterdamse achterstandswijken namens de christelijke jeugdorganisatie Youth for Christ.

Dominee Otten heeft de dienst twee dagen voor de fatale steekpartij al voorbereid: “Het is de dag dat ik niet wist dat die komen zou, maar de Heer wist het wel. Ik heb de liturgie die ik nu met jullie zing onder tranen gemaakt, (…) maar heb niet geweten waarom ik zo huilde. Ik weet nu waarom.”

"Ik sta hier in rust, maar van binnen huil ik"

“Hier staat uw herder”, aldus Otten vanaf de preekstoel. “Ik loop mee in uw verdriet, nu moet u meelopen in mijn verdriet. Er is verdriet, soms bij de schapen, nu is er verdriet bij de herder. Ik sta hier in rust, maar van binnen huil ik. U ziet een wankelende herder.”

Afscheid
In de dienst behandelt hij twee vragen uit de catechismus, een Bijbelverklarend leerboek: Waarom is Hij (Jezus, red) begraven geworden? en Hoe komt het dat ook wij moeten sterven? “Ik weet nu waarom deze woorden aan de orde zijn. (…) Ik heb de roeping u de weg te wijzen naar een hoger doel.” Over dat doel zegt hij verderop in zijn preek: “Als Jezus voor ons is gestorven, waarom moeten wij dan nog sterven? Dat is om de doorgang te krijgen naar het eeuwige leven.”

Otten sluit zijn preek af met een gedicht, met daarin de regels: ‘Afscheid is het besef dat je er niet meer zult zijn. (...) Afscheid is jou laten gaan terwijl ik niet wil. (...) Vlucht in je bange dagen, naar God met al je vragen.'

 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons