5 tips voor échte ontmoetingen met daklozen

Straatpastor Luc Tanja deelt zijn ervaringen in 'Open Huis'

in Christelijk Nieuws

Hij gaat altijd vijf minuten te vroeg weg voor een afspraak, zodat hij onderweg nooit iemand hoeft af te wijzen voor een praatje. Luc Tanja is straatpastor vanuit de Protestantse Diaconie Amsterdam en spreekt dagelijks dak- en thuislozen over voetbal, het weer…en God.

 “Ik probeer altijd snel te zeggen dat ik van de kerk ben. Ik wil namelijk niet dat mensen verrast zijn of denken dat ik een dubbele agenda heb. Vervolgens zie ik wel waar het gesprek over gaat. Mensen willen vaak dolgraag over God praten. Over de geweldige herinneringen ze aan de kerk hebben of juist over hoe vreselijk ze de kerk vinden. En andere mensen praten gewoon over voetbal of het weer.”

“De contacten die ik leg draaien om het aangaan van langdurige relaties. In zo’n relatie komt er vaak vanzelf wel een keer een vraag wat past bij de kern van ons werk. Dan kun je een luisterend oor bieden of iemand op weg helpen om zijn eigen verhaal beter in beeld te brengen. Bijvoorbeeld ‘wie ben ik, waar mag ik trots op zijn, waar heb ik nog schuld’.” 

Sigaretje in de kerk
In het NPO Radio 5-programma Open Huis vraagt presentatrice Petra de Joode of dak- en thuislozen niet gewoon bij een kerk terecht kunnen. “Er zijn wel kerken die ze goed opvangen, maar voor veel mensen zijn de drempels erg hoog,” reageert Luc. “Je moet er op tijd komen, anders wordt er naar je gekeken. En ook al kijken mensen vriendelijk naar je, het voelt toch als een druk. Ook kun je bijvoorbeeld geen sigaretje opsteken tijdens een dienst en nog meer van dat soort dingen. Er is een bepaald ritueel en dat is heel mooi en mensen vinden daar hun plek in. Maar voor sommige mensen is dat te moeilijk. Plus het heeft met het moment te maken. Dak- en thuislozen leven vaak niet planmatig. Een heel aantal mensen weet vaak niet eens dat het zondag is.”

Onzichtbaarheid
“Een van de grootste problemen is de onzichtbaarheid van mensen en juist dat is het makkelijkst aan te pakken. Als je wilt weten hoe je deze groep kunt helpen, groet elkaar dan consequent bijvoorbeeld. Laat merken dat je de ander ziet. Iedereen heeft er behoefte aan om gekend en gezien te worden. Sommigen voldoen aan de clichés en zien er slecht uit of stinken zelfs, maar behandel mensen gewoon als mensen. Als je niet weet hoe je kunt helpen, dan kun je dat vragen. Net zoals je dat bij een vriend zou doen. En dat betekent ook dat je ‘nee’ kunt zeggen als je iets niet wilt geven. Dat is ook net zoals bij vrienden. Waarom zou het anders zijn bij een dakloze?Maar het is, zoals met alles, een kwestie van oefenen en dan wordt het steeds makkelijker.”

5 tips van Luc Tanja

  1. Ga 5 minuten te vroeg naar een afspraak, zodat je onderweg tijd hebt voor onverwachte ontmoetingen.
  2. Groet de ander consequent. Laat merken dat je de ander ziet. Iedereen heeft er behoefte aan om gekend en gezien te worden. Sommigen voldoen aan de clichés en zien er slecht uit of stinken zelfs, maar behandel mensen gewoon als mensen.
  3. Vraag hoe je kunt helpen. Net zoals je dat bij een vriend zou doen.
  4. Durf ‘nee’ kunt zeggen als je iets niet wilt geven. Dat is ook net zoals bij vrienden. Waarom zou het anders zijn bij een dakloze?
  5. Hou vol. Bouw aan langdurige relaties. Het is een kwestie van oefenen en dan wordt het steeds makkelijker.

Luister hier de gesprekken met Luc Tanja in Open Huis terug

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons