Zo overleef je een feestje met heidenen

Tom Mikkers geeft tips om religiestress te pareren

in Christelijk Nieuws

Stel, je bent zelf een relaxte gelovige, maar op feestjes, sport of je werk kom je ze tegen: atheïsten met vlekken in de nek van 'religiestress'. Hoe reageer je als gelovige op de bakken kritiek die er over jou en je godsdienst worden uitgestort? Theoloog Tom Mikkers (uitvinder van het woord 'religiestress') heeft zijn les wel geleerd op verjaardagsfeestjes...

,,Kruistochten, heksen-verbrandingen, de inquisitie en de martelaren van Gorkum, ik ben schuldig''

Dankzij het onderzoek van Motivaction is het nu echt officieel. Eén op de drie Nederlanders lijdt aan religiestress. Religie veroorzaakt dus een stevig gevoel van onbehagen. Want één op de drie betekent vijftig zetels in de Tweede kamer, of een kijkcijfer dat ruim door het Hilversumse plafond gaat. Het tv-programma ‘Rot op met je religie’ dat maandag begint bij de EO en waarin een selectie religieuze stresskonijnen met gelovigen van verschillende snit in één hok verblijven, gaat dus niet over een experiment in de marge.
De spanning bij ongelovigen wanneer geloof zich te veel manifesteert in de publieke ruimte lijkt kenmerkend te zijn voor de wijze waarop geloof in dit hoekje van de wereld overleeft. Gelovigen moeten zich bezinnen op hun strategie, want het standaard 'maar we zijn wèl lief', doet de stress over religie niet verminderen.

Jezuskaart
Op verjaardagsfeestjes heb ik het – happend naar borrelnoten -  allemaal al eens gehoord als ik de Jezuskaart speel: kruistochten, heksenverbrandingen, de inquisitie en de martelaren van Gorkum, ik ben schuldig. Het heeft even geduurd voor ik door kreeg hoe ik hier het beste mee om kan gaan. Ik heb heel lang het argument gebruikt: ik ben niet zo, ik ben gezellig. En dan maakte ik van mijn geloof een fijne Hallmark in de hoop daarmee de stress bij mijn gesprekspartners wat te reduceren. Dat ging dan over een zoet gevoel en dat ik dat vind in de kerk en bij Jezus… zoiets.

,,Hoezo is goede vrijdag een 'Hallmark'-moment?''

Maar ik leerde dat dit niet werkt. Ik zat direct in de verdediging, stond meteen op achterstand en inhoudelijk klopt het ook niet. Want er loopt wél een spoor van geweld door de geschiedenis van het Christendom. En mijn opponenten prikten daar feilloos doorheen. Hoezo is goede vrijdag een Hallmarkmoment?

Seculiere bubbel
Dus ik heb een nieuwe strategie. Ik kies voor de aanval. Niet met een grootse mokerhamer maar met vileine speldenprikjes. Ben je ongelovig, gestresst over religie en kom je mij tegen op een verjaardagsborrel dan probeer ik op micro-niveau jouw seculiere bubbel leeg te laten lopen. Bij een linkse heiden begin ik over de samenlevingen zonder religie van Stalin en Pol Pot en of dat geen reden is om de PvdA of Groen Links per direct te verbieden. Conservatieve libertijnen vraag ik vriendelijk naar hun laatste bezoekje aan de Matteüs of een willekeurig requiem en wat ze daarbij voelden. Het gaat dan niet meer over mij. De Matteüs-ganger bejubelt ineens het Evangelie. De 'zonder-religie-zijn-we-beter-af-gelovige' ontdekt dat dat een sprookje is. 
Daarop hef ik het glas. En op de jarige!

Preview: Rot op met je religie

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons