Welk debat wilt u horen?

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Over een week of zeven zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Op dit moment worden op zo’n beetje alle redacties in Hilversum en daarbuiten plannen gemaakt om die verkiezingen te verslaan. Zo ook bij ons. En ik wil u in deze blog vragen mee te denken.

De wereld ziet er een beetje anders uit
 dan vierenhalf jaar geleden, bij de vorige verkiezingen in 2012. Toen maakten we nog het programma Knevel & Van den Brink en mochten we een heus lijsttrekkersdebat organiseren. Toen had de EO nog een eigen actualiteitenrubriek op tv, De Vijfde Dag. We konden op diverse podia volop aandacht besteden aan de plannen van partijen, in interviews en debatten.


Nu zijn onze podia kleiner en hebben 
we minder zendtijd. Dat betekent dat we scherp moeten kiezen. Een lijsttrekkersdebat zit er niet in, interviews met alle lijsttrekkers ook niet.
 Wat we wel doen: we werken hard aan het programma Bolwerk. Met de lijsttrekkers van de christelijke partijen willen we afreizen naar een plaats waar die partij groot
 is (of was) en onderzoeken we in hoeverre er nog min of meer automatisch, van generatie op generatie, op die partij wordt gestemd. Wat doen de christelijke partijen om nieuwe generaties aan zich te binden?

Daarnaast maken we de komende weken een aantal afleveringen van De tafel van Tijs, waarin we thema’s kunnen bespreken die in de campagne een rol spelen. Zo hebben we onlangs aan cabaretier Dolf Jansen gevraagd de verkiezingsprogramma’s te lezen en te beoordelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. En bij Dit is de Dag op de radio kunnen we natuurlijk ook politieke thema’s bespreken.
 We zijn van plan aandacht te besteden aan medische ethiek (voltooid leven, abortus), klimaat en milieu, de vluchtelingenproblematiek, hoe om te gaan met de islam en de vrijheid van onderwijs. 


Maar ik ben zo benieuwd waar u aandacht aan zou besteden, als u op onze plek zat. Want uiteindelijk hebben we onze zendtijd dankzij u. Omdat u lid werd van de EO kunnen wij programma’s maken. Daarom de vraag: welk debat wilt u graag zien of horen de komende weken? Tussen welke partijen zweeft u nog en welk thema geeft dan de doorslag? Welke vraag moeten we namens u stellen, en aan wie? Laat het me weten op Twitter, via @tijsvandenbrink. Wie weet gaan we het doen! 

Tijs van den Brink

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons