Weet jij hoe je van een midlifecrisis af komt?

Over plussen, minnen en nieuwe doelen stellen

De kans op een midlifecrisis is groter dan je misschien denkt. Hoe herken je zo’n crisis en wat kun je daartegen doen? In een serie van drie artikelen gaat Personal Coach Carianne Ros hier op in.

Een midlifecrisis kan enorme ontwrichting veroorzaken. Niet alleen in je eigen leven waarin alles ineens anders moet, maar ook voor je omgeving. In een klassieke midlifecrisis wordt vaak een heel leven omver geschopt: nieuwe carrière, nieuwe partner, soms zelf emigreren… Je voelt een voortdurende onrust en onvrede en je zoekt naar een uitweg. Hoe kom je weer van zo’n midlifecrisis af?

1. Maak de balans op

Oké, dus je hebt je leven een andere richting gegeven. Ga nou eens zitten en wees eerlijk tegen jezelf: was dit het waard? Voel je je nu echt een gelukkiger en beter mens? Denk eens na over de afgelopen tijd. Wanneer merkte je dat je boos of depressief werd? Wanneer voelde jij je gevangen en verstrikt in je leven en wat deed dat met je? Wat is de oorzaak hiervan, denk je? Wanneer heb je in je leven naar anderen geluisterd, in plaats van naar je eigen hart? In hoeverre heb je de dromen in je hart gevolgd of juist genegeerd? En heb je nu wel echt de dromen van je hart waargemaakt of ben je daarmee bezig? In hoeverre heb je ooit écht tegen je partner en geliefden gezegd wat je bezighield en wat er in je omging? Wat heeft jouw gedrag met hen gedaan? Hoe kun je ervoor zorgen dat je je niet opnieuw in je eigen leven gevangen voelt? En eigenlijk de belangrijkste vragen: waar was God in deze periode van je leven? In hoeverre heb je Hem met je leven geëerd zoals je tot nu toe geleefd hebt? Schrijf alles op wat je bedenkt en vooral: wat kun je leren van de keuzes die je wel of juist niet hebt gemaakt?

2. Ruim je troep op

Niet alle consequenties van je daden zul je zomaar ongedaan kunnen maken. En waarschijnlijk wil je dat ook niet, want ergens is zo’n midlifecrisis natuurlijk wel goed om je hele identiteit eens even goed op te schudden en om keuzes te maken die je dichter bij je eigen hart brengen. Maar daarmee kun je niet zomaar over anderen en hun gevoelens heen walsen.

Afhankelijk van hoe bont je het hebt gemaakt, zul je na moeten gaan denken over je keuzes. Welke veranderingen waren echt goed? Van welke keuzes heb je spijt? Welke mensen heb je gekwetst? Wat heb je gedaan waardoor je hen hebt gekwetst? Zou je het weer goed kunnen maken en op welke manier? Nee, als je bent vreemdgegaan hoef je echt niet te verwachten dat je partner je meteen weer liefdevol in zijn of haar armen sluit. En je baas zal wellicht ook niet zo vergevingsgezind zijn als je op een botte manier ineens weg bent gegaan. Ook als je tevreden bent met het resultaat van je keuzes, is het van belang om na te denken over wie je vergeving moet vragen. En als je jezelf in de schulden hebt gewerkt door excessief gedrag, denk dan na over hoe je weer uit de schulden komt. Welke troep heb je veroorzaakt en hoe ga je dat weer opruimen?

Ga terug naar God en vraag Hem om zijn vergeving, leiding en wijsheid om de kromme dingen in je leven weer recht te maken. En vraag mensen om je heen om voor je te bidden, zodat je niet het gevoel hebt er alleen voor te staan.

3. Stel nieuwe doelen

Als je de balans hebt opgemaakt en je troep hebt opgeruimd wordt het tijd voor nieuwe rust. Maar nu echt een energiegevende rust. Want hoe komt het dat er zoveel mensen zijn die zich niet hebben laten meeslepen door een midlifecrisis? Zij zijn toch ook lang niet allemaal tevreden over hun leven? En toch ervaren ze vrede…

De oplossing is: durf na te denken over wie je bent en over wat je écht graag wil doen en bereiken in je leven. Ja, het kan zijn dat je geconfronteerd wordt met een huwelijk of een carrière waar je in zit, waar je niet blij mee bent. Maar dat wil niet zeggen dat de oplossing ligt in het compleet overhoop gooien van je leven. Pak een wit papier en schrijf willekeurig alles op wat je maar kunt bedenken hoe jouw ideale leven eruit zou zien. Ga vervolgens na wat je al hebt in je leven. En denk na (het liefst samen met je geliefden) over hoe je nieuwe doelen zou kunnen stellen die goed zijn voor jou zelf, maar ook voor hen.

Volgende week: hoe voorkom je een midlifecrisis?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons