‘We hebben een verbond waarop je altijd weer terugvalt’

Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven over 50 jaar huwelijk

in Geloven

Afgelopen dinsdag – 10 januari – waren prinses Margriet en professor meester Pieter van Vollenhoven vijftig jaar getrouwd. Vanavond vertelt het paar in een uitgebreid interview met Jeroen Snel over het huwelijk en hun familie. “Iedereen zei: ‘Dit huwelijk is gedoemd te mislukken.’”

“Om hun 50-jarig huwelijk te markeren, heb ik Pieter en Margriet bij hen thuis geïnterviewd,” vertelt Jeroen. “Ik voel me bevoorrecht dat ik ze in hun privé-omgeving diepgaand mocht interviewen over hun huwelijk.”

Foute keuze
In het gesprek passeren veel mooie, maar ook moeilijke momenten de revue. Zo blikt Pieter terug op de aanloop naar zijn huwelijk met Margriet. Er was in die tijd veel tegenstand, want een prinses hoorde niet met een burgerman te trouwen. Pieter zegt daarover: “Iedereen zei: ‘Dit huwelijk is gedoemd te mislukken. Dit is een foute keuze. Weet je zeker dat je dit gaat doen?’ Maar we zijn doorgegaan. Ik vind het heel trouw van mijn vrouw dat ze is meegegaan.”

Vertrouwen
Het was dankzij de standvastige koningin Juliana dat het huwelijk op 10 januari 1967 toch gesloten kon worden. Het vertrouwen dat Juliana hem had gegeven, gaf Pieter een enorm plichtsbesef. “Ik wilde haar vertrouwen nooit beschamen. En dat geldt ook voor mijn lieve vrouw. Dus ik moest, ik moest.”

Pieter was gedreven om hard te werken als voorzitter van onder meer de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de voorlopers daarvan. Hij vertelt hoe hij hierin voor zijn gevoel vaak tegen de klippen op werkte, omdat de politiek niet altijd meewerkte.

“We hebben veel hoogtepunten gehad met veel plezier en gekkigheid”

Ernstig ziek
“We hebben veel hoogtepunten gehad met veel plezier en gekkigheid,” zegt prinses Margriet. Maar toch zijn het de moeilijke momenten die het gezin dichter bij elkaar hebben gebracht. “Het zijn de zorgen, het verdriet en de angst die je samen deelt die je nader tot elkaar brengen. Ik weet dat het precies andersom kan gaan, maar in ons gezin heeft het de band alleen maar versterkt.” Over de ziekte van haar zoon Bernhard zegt ze: “In de eerste weken dat Bernhard ernstig ziek was, hebben we als gezin per toerbeurt 24 uur bij hem gewaakt. Dat geeft diepte aan een onderlinge band.”

Een verbond
Wat het geheim van vijftig jaar huwelijk is? De prinses antwoordt: “We hebben samen een verbond waarop je altijd weer terugvalt. Iedereen heeft ups en downs. Als mensen zeggen dat dit niet zo is, dan geloof ik dat niet. Maar je moet er wel je best voor doen.” Mijn grootmoeder zei ooit: ‘Je moet af en toe vakantie van elkaar nemen. Doe ook maar eens iets alleen.’”

Kijk zondagavond 14 januari om 19:45 naar de uitzending van Blauw Bloed op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons