Wat weet jij van een midlifecrisis?

Een kwart van alle mensen krijgt hiermee te maken

De kans op een midlifecrisis is groter dan je misschien denkt. Hoe herken je zo’n crisis en wat kun je daartegen doen? In een serie van drie artikelen gaat Personal Coach Carianne Ros hierop in.

Je bent in de veertig en je hebt het perfect voor elkaar: huis, baan, gezin, vrienden… Maar op een dag kijk je in de spiegel en zie je ineens: ik word oud! De tijd is voorbijgevlogen en de dromen die je als kind had lijken allang vervlogen te zijn. En het enige wat je nog kunt denken is: ‘Help, ik wil dit leven niet! Ik voel me verstikt, laat me eruit!’

De komende weken: wat is een midlifecrisis? Als ik een midlifecrisis heb, hoe kom ik er dan weer vanaf? En hoe kan ik een midlifecrisis voorkomen?

1. Wat is een midlifecrisis?

Rond de 35-55 jaar kom je in een nieuwe levensfase terecht. Je leven is op orde, de grote keuzes zijn gemaakt, je leven stabiliseert zich, de eventuele kinderen worden wat groter, en nu is het tijd voor rust en regelmaat. Of toch niet? Zo’n 25% van de mensen komt in een midlifecrisis terecht. De crisis ontstaat wanneer iemand zo’n enorme onvrede en boosheid ervaart dat hij (of zij – vrouwen kunnen er ook last van hebben) het gevoel heeft niet iets anders te kunnen dan zijn hele leven op z’n kop gooien. Alles moet anders, het liefst nu!

2. Wie heeft de meeste kans op een midlifecrisis?

Wanneer je in je leven de keuzes hebt gemaakt die jij zelf graag wilde maken, heb je waarschijnlijk op je 40ste – 50ste het leven dat je graag zou willen leiden. Maar wanneer je de dromen van je hart hebt genegeerd en nu een totaal ander leven leidt dan wat je eigenlijk zou willen, is de kans groter dat je in een identiteitscrisis belandt, van waaruit de midlifecrisis ontstaat.

Ook mensen die in hun leven met situaties geconfronteerd worden waar zij zelf (in hun beleving) geen invloed op hadden, hebben eerder kans om in een midlifecrisis terecht te komen. Het zijn vooral de mensen die het gevoel hebben: ‘Ik heb altijd voor anderen klaargestaan en nu ben ik aan de beurt’, of ‘Ik heb me altijd heel braaf gedragen, nu wil ik gewoon zijn wie ik écht ben’, die de neiging hebben om excessief gedrag te gaan vertonen in deze fase. 

3. Wat zijn de symptomen?

De stereotype man in midlifecrisis, is een man die een soort tweede puberteit in gaat: hippe kleding, nieuwe stoere sportwagen onder z’n kont en een mooi jong chicky aan zijn zijde… Hij wil zich weer sexy voelen, kijken of hij nog goed in de markt ligt en spannende avonturen beleven. Bij vrouwen zijn de symptomen vaak minder zichtbaar, maar ook zij kunnen ineens het roer helemaal om willen gooien: ‘De sleur en saaiheid moet eruit, mijn échte ik moet ruimte krijgen!’

Het grootste symptoom van een midlifecrisis is de voortdurende onrust en onvrede. Dat wat je eerst prettig vond – de routine waar je aan gewend bent, de partner die je door en door kent, het werk waarin je precies weet wat er van je verwacht wordt, je kinderen die hun gang gaan, de levensstijl die je met elkaar hebt opgebouwd – geeft je nu een gevoel van verstikking.

‘Is dit alles?’, is een vraag die zich steeds in je gedachten herhaalt. Je voelt je gevangen in je eigen leven en alles in je roept om verandering. Je hebt de neiging om je voor je directe omgeving af te sluiten en van binnen voel je je boos. Je wilt nieuwe dingen ontdekken en andere mensen ontmoeten. Je hebt het gevoel van ‘nu of nooit’ en je voelt opeens de drang dat je nog veel meer uit je leven moet halen dan je tot nu toe hebt gedaan. De gevolgen van je gedrag zijn in jouw beleving niet relevant en wat het met je geliefden doet is hun probleem: jij wil dit leven niet meer en daar ga je NU verandering in brengen.

Herkenbaar? Lees volgende week hoe je van een midlifecrisis af komt…

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons