Waarom Reinier Sonneveld dit jaar een sabbatical viert

‘Ik kocht tot nu toe elke week een taartje’

Als je onze blogger Reinier Sonneveld mailt, krijg je dit jaar een verrassende autoreply: “In 2017 vier ik het hele jaar een sabbatical.” In Reiniers geval is dat naar eigen zeggen een duur woord voor maximaal één dag in de week werken, een roman schrijven én meer tijd doorbrengen met zijn zoontje van 1 jaar. “Ik kan nu een papa zijn die lekker een uur lang met z’n zoontje speelt.”

Het idee voor een sabbatical borrelde op aan het eind van een vakantie, vorig jaar. Eenmaal thuis merkte Reinier dat hij vermoeider is dan voor vertrek. Dat vindt hij verontrustend. “Toen dacht ik: hier moet echt iets gebeuren. Zo is het idee voor mijn sabbatical ontstaan.”

Nieuwe gewoontes = nieuwe Reinier
Reinier mag z’n werk dan drastisch hebben teruggeschroefd tot één dag in de week, op duimendraaien zal je hem ook dit jaar niet kunnen betrappen. “Ik geloof niet in dagenlang stilzitten om op een briljant idee te komen. Volgens mij werkt het eerder andersom. Ik wil nieuwe gewoontes leren, want die leveren nieuwe gedachten op. En daarmee krijg je ook een nieuwe Reinier. Ik kan nu een papa zijn die een uur lang met z’n zoontje speelt. Vorig jaar ging dat wel anders. Dan zat ik intussen te sms’en, of verstuurde ik toch nog even snel een mail. Dat doe ik nu lekker niet.”

"Ik geloof niet in dagenlang stilzitten"

Pianoles en theologie
Op die ene werkdag in de week – een donderdag – werkt Reinier ook zijn mail bij. Zo kan hij de rest van de week grotendeels offline doorbrengen, waarin hij zijn ‘nieuwe gewoontes’ in de praktijk brengt. “Ik heb nu meer zorgdagen voor mijn zoontje. Ook wel papadagen, maar dat is inmiddels een verboden woord,” lacht hij. “Ik heb ook pianoles genomen en ik lees weer theologie. Daar had ik sinds de geboorte van Sam eigenlijk geen tijd meer voor. En in de tijd die overblijft, schrijf ik eindelijk die roman die ik al jaren wil schrijven.”

Als het over de roman gaat, wordt Reinier geheimzinnig. Een heel klein tipje van de sluier: “Het gaat over wat ik momenteel de meest urgente wereldwijde kwestie vind. En dat heb ik teruggebracht in een herkenbaar personage.” Wie het weet, die mag het zeggen…

Artikeltje hier, serietje daar
Nieuwe gewoontes aanleren, betekent ook oude gewoontes afleren. “Waar ik weinig vrede mee heb, is twee dingen tegelijk doen. Bijvoorbeeld de kar van mijn zoontje duwen en tegelijkertijd sms’en. Dat is jammer, want dan ben je er niet echt. Wat ik ook hoop, is dat ik volgend jaar minder dingen doe omdat ik ze nu eenmaal doe.” Hij legt uit: “Er zijn veel dingen die ik ‘gewoon’ deed: artikeltje hier, serietje daar… Ooit waren dat keuzes, de laatste jaren werd het steeds meer omdat mijn leven er simpelweg zo uitziet. Het kan zijn dat ik sommige taken volgend jaar niet meer oppak, of dat ik andere dingen juist des te meer ga doen.”

"Een belangrijk principe is dat een sabbatical feestelijk is"

Luxe?
Is een sabbatical een luxe? Reinier schudt zijn hoofd. Natuurlijk, hij moet komend jaar zuiniger leven. Maar “in feite werk je ook vijf of zes dagen, om op zondag rustig aan te kunnen doen. Dus ja, je kunt de zondag een luxe noemen, maar je kunt het ook als noodzaak zien. Als je namelijk niet één keer in de week vrij bent, raak je horendol. Op diezelfde manier kun je je financiën inrichten: zes jaar werken en sparen, om vervolgens een jaar rustiger aan te doen.”

Sabbatical in de Bijbel
Het idee van een sabbatical is eeuwenoud. In het Oude Testament lees je dat elk zevende jaar een sabbatsjaar was, waarin de Israëlieten hun land braak lieten liggen en schulden kwijtscholden

Reiniers keus voor een sabbatical was vooral pragmatisch, maar is wel gevormd door Bijbelse waarden rondom een sabbatsjaar. “Een belangrijk principe in het Oude Testament is dat het jaar feestelijk is. Het basisgevoel is niet dat je minder doet, maar vooral dat je feestviert.” Glimlachend: “Daarom heb ik tot nu toe elke week een taartje gekocht voor mijn vrouw en mij. Maar een uur met je zoontje spelen is ook feestelijk. Evenals meer tijd voor je vrienden hebben.”

2017 betekent voor Reinier daarom niet ‘minder’, maar vooral ‘feestelijk’ en ‘anders’. En is het over zeven jaar weer tijd voor een nieuwe sabbatical? “Dat is wel mijn voornemen,” reageert hij. “Maar ik weet natuurlijk niet hoe dit land er over zeven jaar bij ligt.”

En dat is misschien wel een ander tipje van de sluier van zijn roman…


Tekst: Arianne Ramaker
Beeld: Unsplash

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons