Waarom God júist in onze chaos is

Dirk de Bree worstelt met de Bijbel na een cabaretvoorstelling

Onze nieuwe blogger Dirk de Bree bezocht kortgeleden ‘Lang verhaal kort’, een cabaretvoorstelling van Remco Veldhuis over de Bijbel. Remco stelt veel vragen, en die zetten Dirk aan het denken.

Vlak voor kerst bezocht ik Remco Veldhuis, met zijn cabaretvoorstelling ‘Lang verhaal kort’ over de Bijbel. Dat vond ik best spannend. Vooraf was ik al onder de indruk dat Remco zoveel mensen bij elkaar weet te brengen rondom de Bijbel. De zalen zitten steeds weer bomvol. En natuurlijk was ik benieuwd naar zijn leeservaringen en vooral hoe hij die zou ventileren.

Wachten op Superman
Ik zal geen recensie geven van de voorstelling, daar zijn er al genoeg van. Wel een aantal indrukken. Remco werd bij het lezen van de Bijbel overspoeld door de gruwelijkheden en onlogische verhalen uit het Oude Testament. God kan keihard zijn in zijn oordelen en wil hele volksstammen wegvagen. Er vloeien veel tranen en God gaat daarin niet vrijuit. De relatie met zijn volk Israël wil niet vlotten. “Het komt maar niet goed in dat grote God-mens drama”, verzucht Remco. Het is een voortdurend wachten en vooruitzien naar de komst van “de grote Superman”, die alles goed zal maken. Jezus doet veel goeds, al begrijpt Remco niet dat Jezus als “supersized zondebok” geofferd moet worden. Is dat liefde dan?

"Waarom moet Jezus als “supersized zondebok” geofferd worden?"

Vragen
Remco stelt veel vragen. Als een 'havo 3-leerling' (zijn eigen woorden) vuurt hij zijn vragen af op het publiek. Voorspelbare, maar ook verrassende vragen die uitdagen en uitnodigen om door te denken over de bedoeling van de Bijbel.

Hoe zit dat nu met het scheppingsgeloof? Schiep God uit het niets of ordende Hij de chaos? Waar komen toch al die mensen vandaan in Genesis? Wat moet je denken over het boek Jozua, de 'horrorversie van World of Warcraft' vol IS-praktijken en 'de oorsprong van het Midden-Oostenconflict'? Hoe gaan we om met de (schijnbare) tegenstelling tussen Oude Testament (ellende en hel) en Nieuwe Testament ('love and peace')? En ga zo maar door.

Genoeg boeiende vragen, zeker voor mensen die de Bijbel als geloofsboek serieus nemen. Hoe ga jij om met deze vragen?

Weer die tranen
Nadat Remco alle Bijbelboeken in hink-stap-sprongen heeft doorlopen, sluit hij af met Openbaring 21. Het vergezicht van de nieuwe hemel en de nieuwe aarde, waar God alle tranen van onze ogen zal afwissen. Ontroerend om die tekst zo hardop te horen in het theater.
En dan schreeuwt Remco het ineens uit: “Waarom weer die tranen…?”

"Hij realiseert zich dat de Bijbel een boek is vol menselijk drama."

Een vraag die mij triggert en niet meer loslaat. Remco Veldhuis raast de Bijbel door, roept van alles en nog wat, grapt en grolt er hier en daar op los. Toch realiseert hij zich hoe langer hoe meer dat de Bijbel een boek is vol menselijk drama, waar alle emoties en ervaringen een plek hebben. Te midden van al die tranen, chaos en duisternis is blijkbaar ruimte voor de vraag naar God. Ja, volgens christenen is God júist te vinden in die chaotische duistere ervaring.

Waarom die tranen? Het is de vraag van Remco, het is de vraag van vele, vele mensen; christen of niet. Waarom toch?
Waarom die tranen? Het is de vraag die ons verbindt. Eventjes komt Remco heel dichtbij en ik besef dat we niet zoveel verschillen.
Waarom die tranen? In de Bijbel zal je geen sluitend antwoord vinden op deze vraag. Er vloeien heel wat tranen in de Bijbel. Tranen zullen er altijd zijn!

Tot aan die dag, dat God onze tranen zal drogen. Dat geloof ik. Daar klamp ik me aan vast!


Tekst: Dirk de Bree

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons