"Waar ben ik aan begonnen?!"

Dineke over 'Rot op met je religie'

in Christelijk Nieuws

In 'Rot op met je religie' wonen een jood, een moslim, twee christenen en twee atheïsten met elkaar in één huis. Alle zes hebben ze een zeer uitgesproken mening over religie. Twee weken lang trekken ze samen op en gaan ze de confrontatie aan met elkaars diepste overtuigingen. We zien wat de impact van geloof is op het dagelijks leven. Daarbij loopt de spanning op. Jan is evangelisch, Sheila is joods, Safeer is moslim, Bryan en Floris zijn atheïst en Dineke is hervormd-christelijk.

Dineke: "Daar zat ik dan. Twee weken in een huis met mensen die heel anders in het leven staan dan ik. Het enige wat ik dacht was: “Waar ben ik aan begonnen? En tegelijkertijd: “Wat vind ik dit superleuk!”
Ik weet goed waar ik voor sta, maar ben introvert dus vroeg me af of mijn standpunten wel goed uit de verf zouden komen. Kan ik voor de camera verwoorden wat mijn visie is? Daarnaast heb ik geen pasklare antwoorden op alle ethische dilemma’s. 

Christenen verpesten het?
Bij een aantal excursies die we tijdens de opnames ondernamen met de groep zag ik mooie voorbeelden van christelijke naastenliefde. Daar draait het toch om? Onze God is liefde! Waarom hebben wij, als christenen, er blijkbaar toch moeite mee om dat te laten zien, zodat anderen zeggen “ik vind het idee van geloven wel mooi, maar de gelovigen verpesten het”? 

Door gesprekken met milieufilosoof Floris realiseerde ik me opnieuw hoe we de taak om goed voor de aarde te zorgen verwaarlozen. Waarom is een organisatie als Greenpeace niet opgericht door christenen? Gelukkig hebben we inmiddels de organisatie ‘God in de supermarkt’. 

Abortus
Een onopgelost dilemma blijft voor mij de legalisering van abortus. Voor- en tegenstanders weigeren naar elkaar te luisteren. De breinaald-praktijken wens ik niemand toe, maar de wetenschap noemt ingenestelde celletjes van 5 weken al wel leven. En hoe kan ik me überhaupt voorstellen dat iemand ongewenst zwanger raakt (en nóg een keer en nóg een keer)? 

Écht luisteren
Het mooiste van ‘Rot op met je religie’ was dat ik de kans kreeg om naar verhalen te luisteren van de meest uiteenlopende mensen. En als ik naar een persoonlijk verhaal luister, écht luister, dan komt er begrip, ook al zijn we het niet per se met elkaar eens. Dat kunnen we in onze samenleving wel wat meer gebruiken in plaats van elkaar op het internet te veroordelen en ons terug te trekken in ons eigen hokje met de mensen die hetzelfde denken als wij.

Laten we deze blog besluiten met het zingen van ‘Jesus, friend of sinners’ van Casting Crowns." 

Rot op met je religie is te zien op NPO2 van maandag 16 januari tot vrijdag 20 januari om 21.10 uur.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons