Voltooid leven

Blog van Tim van Wijngaarden

“Hé ouwe! Is jouw leven al een beetje voltooid?” Hope kijkt me lachend aan vanaf zijn zonnige foto. Ik schrik op uit de christelijke vakantiecatalogus: “Wat bedoel je? Ik ben hartstikke jong en productief! Hoe weet jij trouwens van die voltooidlevendiscussie?”

“Nou, ik lees weleens wat,” zegt Hope. “Kun jij lezen?” plaag ik.
“Dat heb ik geleerd op jouw kosten,” lacht Hope. “Het is een hele discussie hoor, over dat voltooide leven,” brom ik.
“Ik vind het zo apart om te bedenken dat jullie daarover serieus discussie hebben
 in jullie prachtige land,” zegt Hope. “Jij woont op een plek waar niet de kogeltjes, maar de vogeltjes fluiten. Jouw enige probleem is naar welke christelijke camping je dit jaar moet gaan; geestelijke strijd heb je alleen over de vraag of het dit jaar Opwekking wordt of New Wine. Jullie hebben serieus discussie over de vraag of je een vegetarische schnitzel wel schnitzel mag noemen en over de huidskleur van regenboogpiet. Jullie hebben zo veel keuzes dat je daar stress van kunt krijgen. Wij komen met bootjes naar jullie toe peddelen om te kijken of het echt waar is. Jij woont in luilekkerland. Daar wil je toch heel oud worden?”


“Tja,” zeg ik. “Zo bekijken wij het nooit. We genieten er niet zo van. We zijn druk de boel draaiend te houden: presteren, presteren, presteren. We zijn vooral boos en bang. Bang om te verliezen wat we hebben en als de dood dat we ouder worden. Als de productiviteit staakt, is het klaar: einde toekomst. Hebben we niets meer te vertellen: voltooid leven.” 

“Dat klinkt als gebrek aan levenswijsheid,” zegt Hope. “Wat weet jij nou van levenswijsheid?” blaf ik. “Van de oude mensen,” zegt Hope. “Bij ons vertellen ouderen hoe het leven in elkaar zit. Wat je gaat meemaken en hoe je het vol kunt houden.” “Misschien moeten we eens naar jullie peddelen om dat te horen,” mijmer ik. “Niet nodig!” lacht Hope, “jullie hebben ook ouderen! Zoek ze eens op, ga verhaal halen. Kun je meteen zeggen dat hun leven nog niet klaar is: ze hebben nog heel wat te vertellen.” 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons