Verminkt en op een haar na vermoord

Danjuma’s bijnaam is ‘Wonder’

in Christelijk Nieuws

Bij een aanval van bijna duizend islamitische opstandelingen op een dorp in Nigeria verloor de 13-jarige Danjuma zijn gave gezicht, zijn rechteroog en zijn geslachtsdelen. Maar niet zijn geloof in Jezus Christus. Zijn bijnaam? ‘Wonder’.

Om zes uur in de morgen schrok Danjuma wakker van geweerschoten. Net als iedereen in zijn kleine dorp rende Danjuma voor zijn leven. Maar de scherpe rook van de huizen die in brand waren gestoken verstikte hem. Het bleek voor de 13-jarige jongen niet mogelijk om aan de aanval van de bijna duizend islamitische opstandelingen te ontkomen.

De pijn van een kapmes

Danjuma herinnert zich nog maar al te goed de pijn van een kapmes dat door de linkerkant van zijn hoofd sneed. Maar van wat er verder gebeurde, herinnert hij zich gelukkig niets. Niet het hakken van een kapmes in zijn linkerarm. Niet dat zijn oog er met een mes uit werd gestoken. Niet het afsnijden van zijn geslachtsdelen. Hij herinnert zich alleen nog maar vaag het ongeloof en de opwinding van de mannen die zijn graf al hadden gegraven toen ze zich realiseerden dat hij nog leefde. Zijn bijnaam is 'Wonder'.

‘Ze waren verbijsterd dat deze jongen weer tot leven kwam’

‘Hij bloedde zo hevig’

Drieëntwintig Nigeriaanse christenen stierven er die dag. Achtendertig raakten er gewond. Het personeel van het ziekenhuis (23 kilometer verderop) waar Danjuma naartoe werd gebracht, kon maar niet geloven dat hij het had overleefd. “Ze waren verbijsterd dat deze jongen weer tot leven kwam na alles wat hem was aangedaan,” zei Hadilia Adamu, een manager van het ziekenhuis. “Hij bloedde zo hevig. Echt een wonder.” En nu heeft Danjuma de bijnaam ‘Wonder’. Niet alleen maar omdat hij nog leefde, maar ook omdat hij ervoor koos om niet verbitterd te raken.

Hij heeft minder medelijden met zichzelf dan met degenen die hem verminkten

'Ze weten niet wat ze doen'

Hij heeft minder medelijden met zichzelf dan met degenen die hem verminkten. “Ik vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen,” zei hij – waarmee hij de bekende woorden van Jezus herhaalde die hij in de Bijbel had gelezen. “Als ze liefde hadden, zouden ze zich niet op die manier gedragen.”
Zijn houding van vergeving en zijn overduidelijk opgewekte karakter zijn een krachtig voorbeeld voor ons. Danjuma’s verhaal herinnert ons aan Gods verlangen dat iedereen die Hem volgt, vergeeft en in vrede leeft. In dat opzicht doet Danjuma ons denken aan Jesaja 11:6: ‘Een wolf zal bij een lam verblijven, een luipaard bij een geitenbok neerliggen, een kalf, een jonge leeuw en gemest vee zullen bij elkaar zijn, een kleine jongen zal ze drijven.’

‘Ik heb God alles in handen gegeven’

Vredige glimlach

Danjuma, de jongen met de vredige glimlach, is ons tot voorbeeld door ons de woorden van Jezus elke dag voor te leven: ‘Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen.’ (Mattheüs 5:44) Wanneer we met onrecht te maken krijgen, of wanneer iemand ons doelbewust letsel toebrengt, is het gemakkelijk om bitterheid toe te laten. Danjuma’s keuze om geen haat of bitterheid toe te laten, die hij voor zichzelf had kunnen rechtvaardigen nadat hij verminkt en bijna vermoord was, is ons tot lichtend voorbeeld. Hij vraagt daarvoor continu om Gods hulp en ook vraagt hij ons om gebed. Er ligt hoop verborgen in vergeven, en vrijheid om net als Danjuma te zeggen, nadat hij het ziekenhuis kon verlaten: “Er is geen probleem. God blijft me leiden en beschermen. Ik heb God alles in handen gegeven.”

Met toestemming van SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) overgenomen uit het boek I am N (uitgegeven i.s.m. uitgeverij Groen), dat 48 indringende, waargebeurde verhalen bevat over christenvervolging in de islamitische wereld. Dit boek kost € 15,95.

Er is tevens een (bijbehorend) ‘I am N’-dagboek verkrijgbaar, een werkboek, een dvd met zes themavideo’s én een studieprogramma-box. Meer achtergrondinformatie hierover vind je op www.i-am-n.nl

Redactie: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons