Van Agt: "Christelijke partijen zijn te stil"

Oud-premier Dries van Agt prijst Angela Merkel

in Christelijk Nieuws

Het 'Wir schaffen das' van de Duitse bondskanselier Angela Merkel is een uitspraak in de "geest van de Bergrede". Dat zegt oud-premier Dries van Agt vandaag in een interview met Algemeen Dagblad. Hij noemt haar "een heldin voor mensen die nog affiniteit hebben met het christendom".

Van Agt mist de christelijke betrokkenheid die hij bij Merkel ziet in Nederland, zo zegt hij tegen het AD: "Ze is de enige die het zo durfde te zeggen. Ze heeft dat met christelijke noties onderbouwd. Ik mis dat in Nederland. Er zijn partijen die zich christelijk noemen. Ik hoor het niet genoeg.''

Palestijnen
Ook bij zijn eigen CDA mist Dries van Agt de oorspronkelijke christelijke betrokkenheid: "De liefde staat op zes min." Hij is teleurgesteld dat het CDA zich nauwelijks uitspreekt als het over de positie van de Palestijnen gaat. "Een kleine gemeenschap van christenen in Palestina heeft enkele malen wanhopige oproepen gericht tot de christelijke broeders en zusters in de wereld: help ons toch, want wij vergaan. Als gevolg van de bezetting. Die oproep was niet geadresseerd aan de Palestijnse moslims, maar betrof de wurgende bezetting van hun land door Israël. Maar uit Nederland kwam geen antwoord."

Foto: ANP - Dries van Agt op het Jubileumcongres van het CDA in 2015

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons