Vaklui

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Voor het nieuwe EO-programma Bolwerk reis ik deze weken regelmatig naar CDA-bolwerk Bergeijk, CU-bolwerk Bunschoten en SGP-bolwerk Urk. Omdat ik binnenkort naar deze plaatsen afreis met de lijsttrekkers van de drie christelijke partijen, ga ik er alvast kennis maken.

Wat mij nu al opvalt bij deze bezoeken, is dat er zo veel mensen zijn die werken met hun handen. Mensen zoals ik, die hele dagen doorbrengen in kantoren en in mijn geval in studio’s, hebben vaak geen benul van wat er allemaal gebeurt in het midden- en kleinbedrijf. Natuurlijk, als we er over nadenken, weten we het wel, maar ik ben me er zelden van bewust. In twee dagen tijd bezocht ik een bakker, een boer, een molenaar, een visverwerker en mannen die botters opknappen. 

Het klinkt misschien vreemd, maar ik betrapte me er de afgelopen dagen regelmatig op dat ik dacht: Hé, deze mensen kunnen echt iets wat ik niet kan, het zijn vaklui! Ik weet natuurlijk wel dat ik ook een vak uitoefen, maar iets wat je elke dag doet, vind je al gauw minder bijzonder dan een vak dat je zelf niet beheerst. 

Zo ontmoette ik een man die ik voor het gemak maar even Geurt noem. Geurt verwerkt vissen in Bunschoten, hij is fileerder. Dat doet hij snel en vaardig. Razendsnel werkt hij kratten vol gekoelde vis weg. Mes erin, kop eraf, lijf in tweeën, klaar. Ik zou uren doen over een zo’n bak... Geurt deed zijn werk al veertig jaar en nog steeds met plezier. Hoeveel vissenkoppen heeft hij er in zijn leven al afgesneden? Miljoenen!

Met zijn baas sprak ik over de pensioen leeftijd: Geurt is (pas) 57 en moet dus nog tien jaar. Ik kan me herinneren dat ik destijds voor de verhoging van de pensioenleeftijd was. We leven allemaal langer, dus kunnen we ook best langer werken, vond ik toen. Nu bedacht ik: maar als je al veertig jaar om 05.00 uur ’s morgens vis staat te fileren, is het dan fair om van iemand te vragen nog tien jaar door te gaan? Lijkt me niet... 

Ik heb nu al veel geleerd van Bolwerk. Dat is dan weer het leuke van mijn vak: super afwisselend. Daarom kan ik wel langer door dan tot m’n 65e, als ik fit blijf... 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons