Trump houdt deur open voor vervolgde christenen

Stop op immigranten uit moslimlanden

in Christelijk Nieuws

De Amerikaanse president, Donald Trump, zou een voorlopige immigratiestop willen vanuit zeven ‘moslimlanden’. Hij zou daarbij een uitzondering maken voor christenen die daar vervolgd worden. Dat beweren bronnen rond zijn kabinet volgens Amerikaanse media. Maar is zo'n uitzondering voor christenen wel een goed idee?

Het gaat om een stop van dertig dagen op het verlenen van visa aan mensen uit de overwegend islamitische landen Irak, Iran, Jemen, Libië, Soedan, Somalië en Syrië. Vanuit deze landen kun je voorlopig geen visum meer krijgen voor bezoek, studie of werk. Ook worden er geen vluchtelingen vanuit deze landen meer opgenomen. Het decreet maakt een uitzondering voor ‘religieuze minderheden’ die in de betreffende landen vervolgd worden. Volgens Amerikaanse media wil Trump daarmee zeker stellen dat vervolgde christenen die in deze landen wonen nog wel naar de VS kunnen komen. 

Tweederangsburgers
Jos Strengholt, een anglicaanse priester die vanaf 1988 tot een paar weken geleden in Egypte gewoond heeft, vindt het voortrekken van christenen uit moslimlanden een slecht idee, zo schrijft hij op zijn weblog: “Voor de moslimbevolking van Syrië, Irak, Iran of Soedan, lijkt door deze ongelijke behandeling ook bewezen, dat hun nationale christenen in wezen toch bij het westen horen. Ze worden immers door het westen beter behandeld dan de moslims uit hun landen. En dit is nu net een netelig probleem voor veel christenen in de moslimwereld.  Die krijgen al vaak te horen van hun eigen bevolking, dat ze er niet echt bij horen.  Dat ze in wezen tweederangsburgers zijn. Trump onderstreept ongewild, dat deze moslims daarin gelijk hebben.”

Gelijk behandelen
Volgens Strengholt, die wegens familieomstandigheden in Nederland is komen wonen, moet je een vervolgde christen en moslim gelijk behandelen: "Onderscheid maken tussen vervolgde moslims en christenen is beslist niet behulpzaam, in elk geval niet voor die vervolgden zelf. De moslims die hulp verdienen krijgen het niet. En de christenen in die islamitische landen zullen problemen krijgen met het feit dat de VS meer hulp wil bieden aan christenen dan aan moslims."
In tegenstelling tot de aanname van Jos Strengholt laat het uitgelekte concept-decreet zien dat er geen exclusieve uitzondering voor christenen wordt gemaakt, maar voor alle religieuze minderheden die vervolgd worden in een land. Dat zou dus ook een vervolgde moslimstroming kunnen zijn.

Orlando
De ban op moslim-immigratie is in lijn met eerdere uitspraken van Trump tijdens de campagne. Naar aanleiding van de aanslag op een homobar in Orlando zei hij in juni dat er een voorlopige immigratiestop moet komen voor moslims, tot de VS een perfecte screening hebben voor immigranten. "We weten nu niet waar we mee bezig zijn."
Open Doors, een organisatie voor vervolgde christenen, wil geen commentaar geven op de plannen van Trump.

Tekst: KlaasJan Baas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons