Preken voor jongeren, pepernoten voor ouderen

Predikant Piet de Jong zondag bij Andries

in Mediatips

Hij werd bekend als dé dominee van Rotterdam-Delfshaven. Piet de Jong kwam in een vergrijsde gemeente terecht en zette die op z’n kop. De kerk maakte een enorme groei door. Zondag praat hij met Andries Knevel over dood, liefde en kerk-zijn.

De ouders van Piet de Jong vinden al jong dat hij dominee moet worden. “Toen ik moest kiezen zei mijn vader: ‘Jij moet naar het gymnasium gaan, daar leren ze Latijn en Grieks.’ Ik had zoiets van: wat moet ik daar nu gaan doen? Maar dat was de goede opleiding als je theologie wilde gaan doen en predikant worden. Op die manier ging dat en werd het me bijna in m’n maag gesplitst.”

Architect
Na een jaar op het gymnasium is hij er klaar mee. “Ik zei tegen mijn vader: ‘Dit moet je uit je hoofd zetten, dit wordt het niet, ik ga het niet doen.’ Ik had er niks mee en wilde er ook niks mee hebben. Mijn hele familie zit in de bouwwereld, dat zijn architecten. Ik kies gewoon voor een bèta-opleiding en ga naar Delft, dat is mijn ding." 

Draai
Toch gebeurt dat niet. In zijn laatste jaar zit hij in een kerkdienst en hoort hij de dominee zeggen: “Zo gaat het niet langer.” Daar trekt hij zijn conclusie uit. “Vanaf dat moment ben ik een ander leven gaan leiden. Ik maakte een draai van bijna 180 graden. Voor die tijd had ik niet heel veel met het geloof. Ik besloot om theologie in Utrecht te gaan studeren.”
Ondertussen verliest Piet op jonge leeftijd zowel zijn vader als zijn moeder. “Dat is heel ingrijpend, maar heb ik altijd het voordeel gehad van veel lieve mensen om me heen. Ik kom uit een plezierig groot gezin met vier oudere zussen. Er was veel liefde en vroomheid en er werd veel gelachen.”

Drama
De Jong praat makkelijk over de dood en lijkt er niet erg van onder de indruk. “Ik weet wel dat ik, toen ik studeerde, dacht: Ja, je hebt wel een verhaal waar een psychiater op kan afstuderen. Als ‘ie begint, dan houdt ‘ie niet meer op. Maar ik heb als dominee geleerd dat hoe meer geloof ergens is, ook al is het een stil geloof, dan wordt de dood ook aanvaard. Die hoort bij het leven. Waarom zou je zo’n drama maken? Ja, natuurlijk is het verschrikkelijk als je je ouders kwijtraakt.”
Het overlijden van een geliefde went nooit. Ook als je ouder wordt komt het nog steeds hard aan. Piet vindt het daarom belangrijk dat je dat al vroeg leert. “Als je in je jeugd al goed moet nadenken en overeind blijven, en niet jezelf zielig vinden, dan leer je dingen ook een plek te geven. Het zijn allemaal drama’s, maar het kernwoord is volgens mij liefde. Liefde geneest ontzettend veel. Liefde van mensen om je heen, liefde van God, liefde in je gezin, in je familie. Liefde zonder pretentie.” 

Pepernoot
Na zijn studie theologie komt hij als dominee via Asperen en Nunspeet terecht in Rotterdam-Delfshaven. Dat was toen een gemeente met een stuk of 25 jongeren en het grootste deel van de 150 bezoekers ouder dan 60 jaar. “En dan denk je, wat ga ik nu doen? Ga ik die preek nu maken voor die 25 en zo af en toe een pepernoot naar de ouderen? Of doe ik het andersom? Ik besloot toen om voor de jonge mensen te gaan.”
Qua inhoud maakt het veel uit met welke doelgroep in gedachten je de preek maakt. “De jongere generatie, zeg tussen de 26 en 36, is druk bezig met hun relatie, met hun identiteit, met een hypotheek en baan. We hebben in Delfshaven heel erg ons best gedaan om de mensen een thuisgevoel te geven. Die ene dag in de week wilden we thuiskomen bij God.”

Confronteren
Piet ontdekt dat de verkondiging erg belangrijk is. Ook voor de sfeer in de gemeente. “Ik kreeg te horen: ‘Legt u nu de Bijbel nou gewoon uit voor ons.’ Toen ben ik gestopt met zo geleerd en wijs te preken. Het is nodig dat in de kerk een sfeer van gemeenschap is. Hier is God. De Bijbel open en op een actuele manier uitleggen. Soms heel hard confronteren, daar houden jonge mensen ontzettend van. Ze hebben helemaal geen zin in een aai over hun bol. Ik nodig ze uit om met ons mee te gaan. Wij gaan de goeie kant op.”

Wil je het hele gesprek tussen Andries en Piet de Jong zien? Kijk hier de uitzending (zondagavond 15 januari 00.15, NPO2):

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons