PKN eindelijk islamkritisch

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Het was toch wat onrustig wakker worden, op oudjaarsdag. Dagblad Trouw opende met de alarmerende kop ‘Pro-islamkoers splijtzwam binnen Protestantse Kerk’. Ik ben lid van de Protestantse Kerk, dus toen ik de krant uit had, heb ik meteen mijn agenda gepakt om te kijken of er al wat vrijdagen geblokt zijn voor een gezamenlijke dienst in de moskee... Waar moet je anders aan denken bij ‘pro-islamkoers’?

Maar daar bleek het niet over te gaan. Nee, de scriba van de Protestantse Kerk, René de Reuver, had een interview gegeven aan Trouw, waarin hij de islam een godsdienst noemt “die vrede wil”. Verder komen de Koran en de Tien Geboden volgens De Reuver “eigenlijk” op hetzelfde neer. De krant belde vervolgens twee islamkritische PKN-predikanten, die natuurlijk gehakt maakten van de uitspraken van De Reuver. En daar hebben we dan de splijtzwam over de pro-islamkoers te pakken. 

Als je die uitspraken van De Reuver zo leest, denk je inderdaad dat de man wat naïef is. Immers, als het al zo is dat dé islam vrede wil (wat veel mensen die zich er echt in verdiept hebben betwijfelen), dan weet een deel van de aanhang van die godsdienst dat toch heel goed te verbergen. 

Maar wie het hele interview met De Reuver leest, krijgt een ander beeld. Want wat zegt De Reuver nog meer? “Natuurlijk 
heb ik ook de vraag: hoe zit het met de verknooptheid met geweld en de islam?” En: “Ik ben ook wel eens bang. Er zijn toch wel veel mensen die Allahu akbar roepen en dan beginnen te schieten.” 

Eerlijk gezegd vond ik die uitspraken minstens zo opmerkelijk. Zo kritisch heb ik in de recente geschiedenis geen leider van mijn kerk gehoord. Vandaar de kop boven deze column, die ongeveer net zo min de waarheid dekt als die van Trouw.
 Vroeger thuis leerde ik van mijn moeder dat ik altijd met twee woorden moet spreken. Dat geldt ook in het debat over de islam. Iedere moslim wegzetten als terrorist slaat nergens op. Doen alsof dé islam (als die al bestaat) alleen maar vrede wil, is naïef.
 De Reuver lijkt op zoek naar het midden (al zei hij het misschien wat onbeholpen): kritisch over het geweld dat in naam van de islam wordt gepleegd en tegelijkertijd een hand reiken naar alle moslims die vrede willen. Twee woorden dus. Nu Trouw nog.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons