Opmerkelijke clash tussen Al-Qaida en Islamitische Staat

Onder meer rond positie van christenen in kalifaat

in Christelijk Nieuws

“Islamitische Staat? Een bende leugenaars.” Was getekend: Al-Qaidaleider Ayman al-Zawahiri (65). In een nieuwe audioboodschap, die donderdag vrijkwam, ligt hij op ramkoers met IS. Onder andere als het gaat om de positie van christenen in het islamitische kalifaat, dat beide bewegingen nastreven.

Dat meldt – onder andere – Daily Mail. De Britse krant benadrukt dat beide terreurgroepen strijd voeren om het leiderschap over de jihad die ze wereldwijd voeren, de religieuze oorlog tegen ‘ongelovigen’.
Aanleiding van de audioboodschap (inmiddels vertaald door de in Amerika gevestigde SITE Intelligence Group), zou een uitspraak zijn van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Die zou hebben gezegd dat Al-Qaida wil samenwerken met christelijke leiders – wat al-Zawahiri, opvolger van Osama Bin Laden, in alle toonaarden weerspreekt.

'We kunnen christenen wel gedogen in het kalifaat'

Christenen partners?

"Nooit heb ik beweerd dat christenen partners konden zijn in het leiden van een toekomstig islamitisch kalifaat," luidt zijn repliek. "Wel kunnen we ze erin gedogen. Zo staat het ook in de wetten van de sharia. Zij mogen er onder meer aan landbouw doen en handel drijven."
Ook de bewering dat Al-Qaida tegen aanvallen op sjiieten zou zijn, doet al-Zawahiri af als onwaar. Wel benadrukt hij dat de focus moet liggen "op militaire, politionele en veiligheidsdoelwitten". Een opmerkelijk statement: zowel Al-Qaida als IS heeft de afgelopen jaren al honderden aanvallen uitgevoerd op burgerdoelen.

Saillant detail

Al-Zawahiri herhaalt in zijn boodschap dat aanvallen op “de Verenigde Staten en zijn bondgenoten” topprioriteit blijven. Het is overigens een raadsel vanaf waar hij precies zijn boodschappen de wereld instuurt. Sommigen vermoeden dat hij zich schuilhoudt in Pakistan, maar dat is niet zeker. Saillant detail: Islamitische Staat is ooit ontstaan vanuit Al-Qaida, meer bepaald de fractie van deze terreurgroep in Irak.

Bronnen: Het Belang van België/Het Laatste Nieuws

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons